Lansiranje Google Lunar Xprize rakete u ožujku iduće godine

Analitičarke Vinarskog laboratorija Marica Stranić i Nikolina Jedrejčić
Analitičarke Vinarskog laboratorija Marica Stranić i Nikolina Jedrejčić

Za članove astronomske udruge Vidulini na čelu s voditeljem Marinom Tumpićem te profesorima u Medicinskoj i Industrijsko-obrtničkoj školi Sanjom Benazić-Kliba i Dragana Basara danas je u Komunalnoj palači održan prijem. Dosadašnja iskustva, planove i radove prenijeli su pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću.

U srpnju ove godine, podsjetimo, udruga Vidulini kao nositelj projekta zajedno sa suradnicima, iz Pule je u bliski svemir uspješno lansirala dvije bespilotne letjelice, Histrion 5 i Histrion 6 koje su bile namijenjene za astrobiološka i medicinska istraživanja. Miletić je kazao, među ostalim, da se trude, u suradnji sa Istarskom županijom i Istarskom razvojnom agencijom približiti najmlađima znanost kroz otvaranje Centra za popularizaciju znanosti u samome središtu grada te uvođenjem posebnih sati robotike u sklopu Zajednice tehničke kulture na Vidikovcu.

- Grad Pula će i u budućnosti biti potpora popularizaciji astronomije i cjelokupne znanosti, rekao je Miletić. Tumpić je potom predstavio rezultate istraživanja bespilotnih letjelica te najavio i skorašnju aukciju slika na kojima su učenici uz simbole Pule naslikali i izvanzemaljce iz znanstveno-fantastičnih filmova, koje su zatim putem Histriona 6 poslane u bliski svemir, odnosno na visinu višu od 25 kilometara. One će biti prezentirane u slike umjetnika. Kako je projekt Histrion spojio razne znanosti, profesorske struke i školske ustanove govorili su Benazić Kliba i Basara koji je pak istaknuo da je osim poznate "Zemlje znanja" nužno stvoriti zemlju vještine rada.

Što se tiče Synergy Moon Teama, odnosno misije Google Lunar Xprize za slanje rakete, lendera i rovera na Mjesec, Tumpić je najavio lansiranje rakete u ožujku iduće godine. Podsjetimo, tvrtka Google objavila je natjecanje prije devet godina, i od početna 33 tima, u završnicu su ušla svega četiri tima. Među njima, i Synergy Moon Team čiji su dio Astronomska udruga Vidulini. Team je devet godina zajedno radio na osmišljavanju rješenja zadanog zadatka - spustiti raketu na Mjesec te na njega iskrcati svoj rover. S obzirom da su se njihovom timu priključili i drugi timovi, koji su tijekom natjecanja ispali iz utrke, Synergy Moon Team će zapravo kalifornijskom raketom do Mjeseca ponijeti malezijski lender koji će u sebi nositi američki rover. Sve će se koordinirati i voditi iz Pule u kojoj će godinu dana živjeti svi inženjeri i članovi tima. Također, Tumpić je najavio i skorašnje posljednje probno lansiranje rakete Neptun partnera iz SAD-a, koji će probni let započeti s novim raketnim gorivom, motorima i telemtrijom do visine od 20 kilometara.

Na koncu, gradonačelniku su uručili posebnu zahvalnicu za potporu projektu Histrion 5 i Histrion 6 te za doprinos popularizaciji znanosti. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter