Lanjsko ljeto je bilo pakleno, ovo je mirnije

Prošlog ljeta bilo puno više potrebe za kanaderima u Istri (D. MEMEDOVIĆ)
Prošlog ljeta bilo puno više potrebe za kanaderima u Istri (D. MEMEDOVIĆ)

S dolaskom ljeta i velikih vrućina, istarski su vatrogasci obično spremni za brojne intervencije. Razdoblje zabrane loženja vatre na otvorenom, koje svake godine traje od 1. lipnja do 31. listopada, za njih je najaktivniji period godine. Pokazalo se to i lani kada javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva u Istri naprosto nisu imala predah između požara.

- Prošle smo godine tijekom ljeta znali imati od 10 do 15 intervencija dnevno, uglavnom gašenja požara na otvorenom. Samo u srpnju izgorjele su desetine hektara raslinja i šuma, a vatra je nerijetko prijetila i naseljima. Iako se sve to čini kao nekakav rekord, zapravo se radilo o prosječnoj godini za vatrogasce, a ove je godine stanje daleko mirnije, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Ove je godine, od prvog lipnja do 30. kolovoza, na području Istarske županije požara bilo gotovo dvostruko manje, 214 u odnosu na lanjskih 407, od čega je požara na otvorenim prostorima bilo 172 u odnosu na lanjskih 327.

Puno veća razlika primijeti se u veličini opožarenog područja - ovog je ljeta izgorjelo 159 hektara površina, dok je lani vatrena stihija progutala 1.088 hektara. Slijedom toga, i vatrogasci su daleko manji broj sati ove godine proveli na intervencijama, 4.568, dok je lani ta brojka iznosila gotovo 12 tisuća! (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter