Lanišće zbratimljeno s općinama iz Slovenije, Italije


Načelnici triju općina iz tri države - Neven Mikac, Zvonko Benčić Midre i Fulvia Premolin - potpisali su povelju o bratimljenju između Lanišća, općine Hrpelje - Kozina u Sloveniji i općine Dolina - San Dorligo della Valle u Italiji, u sklopu manifestacije "Dan otvorene granice" na Ćićariji, koja je u subotu poslijepodne održana u slovenskom mjestu Golac.

Jedinstven je to primjer suradnje među općinama koje se naslanjaju jedna na drugu u tri države, a koje se protežu na području Krasa; hrvatskog, slovenskog i talijanskog,  rekao je laniški načelnik Neven Mikac. Podsjetio je da se Lanišće  prema slovenskim i talijanskim susjedima otvorilo prije tri godine uključivanjem u projekt "Otvorena granica" koji više od trideset godina slovenska općina Hrpelje-Kozina provodi s talijanskom općinom Dolina - San Dorligo della Valle.

Potpisivanjem povelje, tri općine iskazale su namjeru uspostavljanja tijesne suradnje na gospodarskom, kulturnom, sportskom i društvenom planu.

Međudržavna manifestacija započela je na Ćićariji podizanjem granične rampe na cesti koja spaja Vodice i Golac. U Vodicama u Speleo kući organiziran je dan otvorenih vrata. Rekonstrukcija napuštene stare školske zgrade i njezina prenamjena u Speleo kuću bila je jedna je od najznačajnijih aktivnosti projekta KUP - Karst Underground Protection.

Program je nastavljen u Golcu izvedbom državnih himni, gdje je govorio i saborski zastupnik Damir Kajin. - Granica među ljudima u Istri nikada nije bila problem, problem je nastao krutošću graničnih režima. Nikada nije bio problem među ljudima s hrvatske i slovenske Istre već je on nastajao između hrvatskih i slovenskih političara, ustvrdio je Kajin te rekao da je Ćićarija, taj dio hrvatskog Krasa, na žalost jedan od najzapostavljenijih i najsiromašnijih dijelova Hrvatske.

- Nadam se da će po ulasku Hrvatske u EU mnogi prepoznati Ćićariju. Ne očekujem čuda, ali pomake da, zaključio je Kajin.

Predsjednik slovenskog parlamenta Janko Veber naglasio je da najveća dragocjenost ovakvog bratimljenja nije samo razmjena iskustva i dobre prakse, već međusobna pomoć, suradnja na različitim područjima i posebno međukulturni dijalog.

Simboličnom spajanju pograničnih općina koji je okupio tristotinjak posjetitelja, prisustvovao je bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan. U kulturnom programu nastupili su Kvartet Utrip, pjesnikinja Marija Ribarić, Brkinska godba 2000 i skupina Strici. U subotu je bio moguć prijelaz granice sa osobnom iskaznicom za posjetitelje i bicikliste na planinarskoj cesti kroz Ostrić i Žabnik te na cesti Golac - Vodice. Mnogi su iskoristili priliku provesti se bijelom cestom između Golca i Vodica koja je inače zapriječena rampom.

Želja laniške općine je da se i tim susretom skrene pozornost na dugogodišnju inicijativu da se cesta Golac - Vodice ponovo otvori. (G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter