Lanišce za otvorenu granicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lanišce se sve više otvara prema slovenskim susjedima, a tako se, najavio je nacelnik Neven Mikac, namjerava ukljuciti i u projekt "Otvorena granica" koji slovenska opcina Hrpelje-Kozina provodi s opcinom Dolina - San Dorligo della Valle na talijanskoj strani.

Dvije pogranicne opcine uz talijansko-slovensku granicu vec punih trideset godina simbolicno na jedan dan, proljetnim pohodom, otvaraju granicu. Ulaskom Slovenije u Europsku uniju za takvom simbolikom više nema potrebe, ali je višegodišnja tradicija nastavljena do današnjih dana, a sada Slovenci traže partnere na hrvatskoj strani. Pronašli su ih u laniškoj opcini, kaže Mikac, kao jedinoj hrvatskoj opcini koja granici s Kozinom.

- Ove smo godine 23. ožujka gostovali na svecanoj akademiji, a u medugranicni projekt planiramo se ukljuciti dogodine i u ožujku organizirati susret talijanskih, slovenskih i hrvatskih predstavnika na granici izmedu Slovenije i Hrvatske, izmedu Golca i Vodica, na mjestu gdje je cesta zaprijecena rampom. Naša želja je da Hrvatska što prije ude u Europsku uniju, ali i da i prije toga ponovo profunkcionira cesta Golac - Vodice koja je sada zatvorena za promet. Izgradena je daleke 1848. godine pa tako s ponosom nosi epitet najstarije ceste koja je iz unutrašnjosti vodila prema Istri, kaže Mikac.

Slican projekt otvorene granice prije jedanaest godina pokrenulo je Društvo za turizam sport, kulturu i razvoj Rakitovca koje je u tom pogranicnom mjestu slovenskog zaleda organiziralo medunarodni susret predstavnika zbratimljenog koparskog i buzetskog podrucja, obilježivši ga otvorenom granicom izmedu Slovenije i Hrvatske.

Susreti u Rakitovcu postali su tradicionalni, održavaju se pocetkom svibnja, a u njih se povremeno ukljucuju i predstavnici laniške opcine kao direktni susjedi. Tradicionalni susreti održavaju se uz otvorenu granicu tako da se prijelaz za pogranicni promet Slum - Rakitovec tijekom svibanjskih pogranicnih manifestacija u Rakitovcu može prijeci uz osobnu iskaznicu. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter