Lanišće se ipak nada statusu potpomognutog područja

Laniško vijeće izglasalo proračun (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Laniško vijeće izglasalo proračun (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Laniški proračun za iduću godinu, "težak" 2,3 milijuna kuna, izglasali su vijećnici na svom zadnjem ovogodišnjem zasjedanju. Najviše se novca predviđa od poreznih prihoda. Oporbenog vijećnika Tomislava Čendaka (lista IDS-HNS) zanimalo je zašto proračunskim prijedlogom nije predviđen gubitak statusa posebne državne skrbi koji bi Lanišću, prema nekim najavama, mogao donijeti proračunski minus od 300.000 kuna. Laniški načelnik Neven Mika, uzvratio je da je to stoga što se gubitak statusa, ako do njega dođe, može očekivati početkom 2015. godine.

- Zakonom o regionalnom razvoju predviđaju se potpomognuta područja. Načelnik općine poput laniške može samo računati da će ona i dalje biti potpomognuto područje jer u suprotnom može staviti ključ u bravu i biti nečiji mjesni odbor, istaknuo je Mikac.

Prelaskom na novi sustav ocjenjivanja razvijenosti ispada da je Lanišće iznadprosječno razvijeno, no ti kriteriji, rekao je Mikac, ne drže vodu. Jedan od njih je i stopa nezaposlenosti, a kako će u općini biti nezaposlenih kada nema ni ljudi.

Prilikom izglasavanja proračunskih programa, nije prihvaćen Čendakov amandman da se za manifestaciju "Otvorena granica Vodice-Golac" umjesto 16.000 kuna predvidi tek pet tisuća. Lanišće se prije tri godine uključilo u projekt koji slovenska općina Hrpelje-Kozina provodi s talijanskom općinom Dolina-San Dorligo della Valle, rekao je Mikac. Dvije pogranične općine uz talijansko-slovensku granicu već tridesetak godina simbolično na jedan dan, otvaraju granicu, a Slovenci su prije tri godine potražili partnere na hrvatskoj strani, u laniškoj općini, kao jedinoj hrvatskoj općini koja graniči s Kozinom. Ove su se godine tri općine pobratimile što je rijedak primjer suradnje među općinama koje se naslanjaju jedna na drugu u tri države.

Mikac je rekao i da se razmišlja o kandidiranju projekta asfaltiranja bijele ceste Vodice - Golac. Cesta je izgrađena daleke 1848. godine, a danas nije prohodna, već je zapriječena rampom. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter