Lanišće se bratimi s 2 općine u susjednim državama

Općina Lanišće bratimi se s općinama u Sloveniji i Italiji (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Općina Lanišće bratimi se s općinama u Sloveniji i Italiji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U proteklih dvadeset godina otkako je osnovana, Općina Lanišće koja je sa svojih 144 četvorna kilometra površine i 329 stanovnika, teritorijalno najveća, no stanovništvom najsiromašnija istarska općina, nije imala prilike zbratimiti se niti s jednom jedinicom lokalne samouprave, a sada će se i to odjednom, zbratimiti s čak dvije.

Vijećnici su na kolovoškom zasjedanju laniškog vijeća, jednoglasno donijeli odluku o potpisivanju povelje o bratimljenju sa Općinom Hrpelje - Kozina u Sloveniji i Općinom Dolina - San Dorligo della Valle u Italiji.

Povelju će načelnici Neven Mikac, Zvone Benčić Mider i Fulvia Premulin potpisati u sklopu manifestacije "Otvorena granica" 7. rujna u Golcu, kada se granica otvara simbolično na jedan dan.

- Na sva tri područja proteže se Kras; hrvatski, slovenski i talijanski. Rijetka je to prilika suradnje među općinama koje se naslanjaju jedna na drugu u tri države. Možda će to su sklopu EU biti dobra prilika za kandidiranje određenih projekata i uspostavu čvršće suradnje na gospodarskom, kulturnom i sportskom planu, istaknuo je Mikac.

Lanišće se prema slovenskim i talijanskim susjedima otvorilo prije tri godine, uključivanjem u projekt "Otvorena granica" koji slovenska općina Hrpelje-Kozina provodi s općinom Dolina - San Dorligo della Valle na talijanskoj strani. Dvije pogranične općine uz talijansko-slovensku granicu već tridesetak godina simbolično na jedan dan, proljetnim pohodom, otvaraju granicu.

Slovenci su prije tri godine potražili i pronašli partnere na hrvatskoj strani, u laniškoj općini, kao jedinoj hrvatskoj općini koja graniči s Kozinom.

Zbratimljene općine svojom suradnjom, nadvodi se u povelji, žele pridonijeti uspješnom razvoju u regiji i životu u mirnoj, slobodnoj i ujedinjenoj Europi, a povelja će biti temelj budućeg sporazumijevanja, suradnje i poštivanja ljudi i običaja sve tri zbratimljene općine u tri države. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter