Lanišće: Proračun dostatan za preživljavanje

Gotovo na izdisaju, a ostali bez potpora (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gotovo na izdisaju, a ostali bez potpora (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Ni sam ne znam, valjda ćemo nekako. Ukoliko ne bude išlo drugačije, stavit ćemo ključ u bravu". Tako će na pitanje kako će Općina Lanišće preživjeti ovu proračunsku godinu u kojoj je ostala bez povlastica područja posebne državne skrbi, pesimistično odgovoriti načelnik Neven Mikac. U optimističnijoj varijanti reći će da se nada da će obistiniti najava da će one jedinice lokalne samouprave koje su kroz Zakon o regionalnom razvoju ostale bez potpora, u naredne tri godine i dalje biti na neki način potpomognute.

Općina Lanišće s 329 stanovnika na 144 kilometara, te svega jednim proizvodnim pogonom, tvornicom drvne ambalaže Hrvatskih šuma, spada u najnerazvijene općine u Istarskoj županiji, a vjerojatno i u Hrvatskoj, pa ipak je izgubila povlastice statusa posebne državne skrbi.

Briga i županije

- Ovogodišnji proračun iznosi 1,9 milijuna kuna, a toliko bi realno mogli ostvariti. Očekujemo potpore resornih ministarstava, ali i Istarske županije koja bi trebala imati drugačiji senzibilitet nego do sada, jer i ona treba pomoći općinama koje ne mogu same ostvariti niti jedan projekt, izuzev golog preživljavanja, ističe Mikac. U Lanišću se nadaju da bi im neka sredstva mogla kapnuti i iz EU fondova.

Proračunom je za sada sve planirano uglavnom kao i lani; tako će se za potrebe socijalno ugroženih građana, provođenje programa dislociranog dnevnog boravka Lanišće, kojeg sufinancira Istarska županija, te za provođenje programa pomoći u kući starim i nemoćnima, za subvencioniranje troškova stanovanja i ogrijeva, za poticanje zadržavanja mladih obitelji kroz pomoći za novorođene, izdvojiti ukupno 163.450 kuna. Za sufinanciranje tima hitne medicinske pomoći predviđeno je 4.800 kuna.

Socijala i kultura

Za program održavanja objekta i uređaje komunalne infrastrukture; održavanje javne rasvjete i nerazvrstanih cesta, za uređenje groblja i naselja, planirano je 264.300 kuna, a za proširenje komunalne infrastrukture uz uređenje postojeće, 444.000 kuna, s time da je od toga najviše 300.000 kuna, namijenjeno za asfaltiranje i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta.

Za stipendiranje učenika i studenata predviđeno je 48.400 kuna, a za zaštitu kulturne baštine, sufinanciranje manifestacija koje promiču i čuvaju tradicijsku kulturu 93.300 kuna, od čega najviše, čak 50.000 kuna, za svehrvatsku tradicijsku manifestaciju "Zarozgajmo na Ćićariji". (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter