Lanišće: Nema pošte bez sufinanciranja

Lanišće (G. Č. Š.)
Lanišće (G. Č. Š.)

Laniška općina trebala bi sufinancirati rad Poštanskog ureda Lanišće jer će u suprotnom Hrvatska pošta jednostavno staviti ključ u bravu, neovisno o tome što se on nalazi na području od posebne državne skrbi.

Poštanski ured već nekoliko godina posluje s gubitkom, a za prošlu godinu iznosio je 112.536 kuna, pa HP uvjetuje ostanak ureda u Lanišću time da Općina podmiri cjelokupni minus koji je lani akumulirala ta poslovnica.

Prepiska traje više od godinu dana. U zadnjem dopisu HP je, kao opciju prije zatvaranja ureda, načelniku Nevenu Mikcu predložio da još jednom razmotri prijedlog o sufinanciranju. Rok do kojeg načelnik treba dostaviti očitovanje ističe ovog tjedna, a ne bude li ono pozitivno, HP najavljuje da neće imati drugog izbora nego nastaviti s procesom racionalizacije i zatvoriti nerentabilni poštanski ured u Lanišću.

Načelnik Mikac u nekoliko je navrata zatražio strukturu troškova ureda, ali je nije dobio. - Za ta dva sata, 23 posto radnog vremena koje poštar izgubi u laniškom uredu, Općina je voljna sufinancira 25 posto troškova ili 25 tisuća kuna, a oni uporno traže da im se plati cijeli trošak. Moji sugovornici u HP-u znaju da je riječ o teritorijalnim velikoj općini s malim brojem stanovnika, ali moraju provoditi nalog predsjednika Uprave, istaknuo je Mikac. Ukidanjem poštanskog ureda, ukinuo bi se jedini državni sadržaj u Općini, no ukoliko je državi stalo do toga, neka to i učini, rekao je Mikac.

Prijedlog da se sredstvima iz općinskog proračuna sufinancira 25 posto troškova za rad poštanskog ureda podržali su i vijećnici na zadnjem zasjedanju Općinskog vijeća. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter