Lanišće: Nastavlja se borba za seoska dobra

U Lanišću osnovana Koordinacija seoskih udruga (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Lanišću osnovana Koordinacija seoskih udruga (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Udruge za upravljanje zajedničkom imovinom sela u Općini Lanišće, njih sedam, jučer su konstituirale Koordinaciju udruga čime ujedinjene nastavljaju borbu za seoska dobra koja im namjeravaju nacionalizirati.

Predstavnici udruga potpisali su dokument pod nazivom "Prijateljski dogovor" u kojem se navodi da se Koordinacija osniva radi međusobnog informiranja, pomaganja i usklađivanja djelatnosti udruga u svrhu postizanja ciljeva radi kojih su osnovane i registrirane.

Stotinu potpisa

- Udruge će pomagati svojim članovima u ostvarivanju nasljednog prava vlasništva na seoskim dobrima. Odluke se donose konsenzusom svih udruga, prenio nam je Vladimir Žmak, predsjednik Udruge za upravljanje zajedničkom imovinom sela Lanišće. U koordinaciji su još udruge sela Brgudac, sela Račja Vas, sela Rašpor, sela Trstenik, sela Dane i sela Slum.

U Lanišću je jučer dogovoreno da se predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović te predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću uputi pismo i zatraži podrška u okviru njihovih nadležnosti. Pismo predsjednici do sada je potpisalo stotinjak mještana Ćićarije, odnosno ovlaštenika na seoskim dobrima, a potpisi će se sakupljati i tijekom današnjeg dana.

- U vrijeme dok slavimo 25. obljetnicu priznanja Hrvatske kao slobodne i samostalne države, na sjeveru Istre provodi se nacionalizacija privatnih seoskih dobara. Seoska dobra neometano su koristile i skrbno oplemenjivale generacije naših predaka u neprekinutom slijedu od 1834. godine, dakle više od 180 godina. Mi slijednici seoskih dobara naših predaka suočeni smo s postupcima njihove nacionalizacije koje provodi Općinski sud u Puli, Zemljišnoknjižni odjel u Buzetu, na prijedlog državne odvjetnice u Pazinu, temeljem Zakona o proglašenju imovine zemljišnih i njima sličnih zajednica te krajiških imovnih općina općenarodnom imovinom iz 1947. godine, upozoravaju u pismima predstavnici seoskih udruga na Ćićariji.

Apsurdi

Navode također da uništavanje hrvatskih sela na sjeveru Istre, započeto 1947. godine, ovim aktima Državnog odvjetništva i Općinskog suda u Puli sada se privodi kraju. Da apsurd bude veći temeljem zakona kojim je totalitarni komunistički režim 1947. godine oduzimao privatnu imovinu zemljišnih zajednica. Dok Vlada nastoji zaustaviti demografsku katastrofu Hrvatske ovakvi postupci je produbljuju.

Stanovnici 14 sela u Općini Lanišće nacionalizaciju seoskih dobara smatraju udarom na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske te predsjednicu i premijera mole da u okviru svojih nadležnosti stanu u obranu privatnog vlasništva na seoskim dobrima temeljem ustavnih načela. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter