Lanišce: Izgorjela unutrašnjost kuce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srecu u nesreci imala je 71-godišnja Marija Poropat, kojoj je nocas u požaru izgorjela unutrašnjost obiteljske kuce u Lanišcu na Cicariji. Vatra je izbila u petak oko 2 sata u kuhinji, a nesretnu ženu koja je spavala u sobi na katu, tocno iznad kuhinje, probudio je dim.

- U cetvrtak ujutro naložila sam pec na drva. Pocelo je buktjeti, no mislila sam da tinja u peci, a zapravo se zapalio dimnjak. Susjed mi je pomogao, temeljito smo ga ocistili i bila sam uvjerena da je sve u redu. Sin je išao spavati oko pola noci, a ja sam legla oko 1 sat.

Tocno tri minute do 2 sata osjetila sam da me nešto guši, kao da je žgaravica. Namjeravala sam otici po cašu vode, a kada sam upalila svjetlo, imala sam što vidjeti. Soba je bila puna dima. Jedva sam došla do prozora i otvorila škure. Izletjela sam na hodnik, probudila sina u susjednoj sobi i telefonirala susjedima, ispricala nam je šokirana Marija Poropat.

- Svi su došli odmah, susjedi, vatrogasci i policija, ali spasa nije bilo, sve je izgorjelo. Kažu da koga bog šiba, toga i ljubi, a nas ljubi sigurno kada nam je sve izgorjelo, komentirala je Poropat.





Nedavno je operirala koljeno, ceka je operacija drugog koljena i žuci, a krece se uz pomoc štapa. Korisnica je mirovine od 1.500 kuna, a 49-godišnji sin Vitomir, zaposlen u Ambalaži u Lanišcu, osoba je s invaliditetom pa ce im u sanaciji kuce svako trebati pomoc.

"Glavno da ste živi ostali!", porucili su im susjedi, koji su prvi priskocili u pomoc, a i u Ambalaži kažu da ce im pomoci u skladu s mogucnostima.

Javna vatrogasna postrojba u Buzetu dojavu je dobila od Centra 112 u petak u 2.14 sati, a prema Lanišcu je krenulo jedno vatrogasno vozilo s dva vatrogasca DVD-a Cicarija te tri vatrogasna vozila sa šest vatrogasaca JVP-a Buzet.

- Požar je lokaliziran u 3.30 sati, a ugašen u 7.30 sati, izjavio je zapovjednik buzetskog JVP-a Damir Fabijancic. Vatrogasci su iznijeli bocu plina da ne bi eksplodirala te izgorjeli namještaj.

Vatrogasnom intervencijom sprijeceno je širenje požara jer je postojala opasnost da se vatra proširi na susjedne kuce u nizu, rekli su nam vatrogasci Renco Šuperina i Livijo Zugan. Izgorjela je kuhinja, medukatna konstrukcija, dio spavace sobe, popucala su stakla na vratima i zidovi. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 70.000 kuna. Uzrok požara se utvrduje. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter