Lanišće, Grožnjan i Oprtalj gube dio pomoći iz proračuna

Općina Lanišće s 329 stanovnika na 144 km spada u najmanje razvijene općine Hrvatske (Arhiva)
Općina Lanišće s 329 stanovnika na 144 km spada u najmanje razvijene općine Hrvatske (Arhiva)

U nacrtu prijedloga državnog proračuna za 2016. godinu, kojeg je Vlada premijera Tihomira Oreškovića upravo prezentirala javnosti, na pozicijama pomoći lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nisu planirana sredstva pomoći za gradove i općine sa statusom brdsko planinskog područja.

U prijedlogu su samo istarske općine sa statusom područja posebne državne skrbi, a to su Grožnjan, Lanišće i Oprtalj i čija su sredstva pomoći u planu manja za 35,71 posto u odnosu na prošlu godinu. Pomoć umanjena za 56,56 posto u odnosu na 2015. godinu im je planirana i u projekciji za 2017. godinu, dok za 2018. godinu pomoć u projekciji državnog proračuna nije planirana. Osnovica za izračun tih pomoći je prihod od poreza na dobit ostvaren u 2013. godini.

Općina Grožnjan dobit će manje proračunskog novca nego prošle godine; 242.000 kuna, umjesto prošlogodišnjih 377.000 kuna. Smanjena su sredstva i Općini Lanišće s 230.000 na 148.000 kuna, dok su sredstva za Općinu Oprtalj smanjena s 342.000 kuna na 219.000 kuna.

- Ako tih 82.000 kuna koliko su nam manje sredstava predvidjeli spašava ovu Državu, onda svaka čast neka ukinu i ovaj preostali dio, komentirao je laniški načelnik Neven Mikac.    

Oprtaljski načelnik Aleksander Krt kaže da je takav proračunski minus očekivan. Radi se o sredstvima izravnanja po gubitku materijalnih prava koje se iz godinu i u godinu umanjuju.

Pročelnica Odjela za financije i gospodarstvo Grada Buzeta Ornela Rumen ističe da je za jedinice lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskih područja, u Istri su to uz Buzet i općine Cerovlje, Gračišće, Lupoglav i Motovun, izmjenom Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave usvojenog na Hrvatskom saboru u rujnu prošle godine na posljednjoj sjednici prije raspuštanja, umjesto prijelaznih pomoći iz državnog proračuna u trajanju od tri godine, povećan udio u raspodjeli poreza na dohodak umjesto dotadašnjih 60 posto na 70,5 posto. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter