Lani zaposleno 89 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Program državnih potpora za zapošljavanje, usvojen na posljednjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, provoditi ce do kraja studenoga i u pulskoj podrucnoj službi Hrvatskog zavod za zapošljavanje, doznajemo od Irene Komazin, rukovoditeljice odsjeka aktivne politike zapošljavanja. Kako veli, ove je godine program donijet nešto kasnije (lani je startao u ožujku) no isti ce vrijediti i dogodine. On obuhvaca nekoliko mjera usmjerenih prvenstveno na zapošljavanje teže zapošljivih skupina kao i obrazovanje i programe javnih radova prema lokalnim potrebama. Poslodavcu se, pojašnjava, odobrava potpora za otvaranje novih radnih mjesta za nezaposlene osobe uz uvjet da je tijekom proteklih 12 mjeseci imao dodatnog zapošljavanje ili ukoliko je postojece radno mjesto ostalo nepotpunjeno dobrovoljnim odlaskom ili umirovljenjem radnika. Ukoliko poslodavac nema ispunjen ova dva uvjeta, ipak može ostvariti pravo na potporu za jednu osobu ukoliko je unatrag godinu dana imao isti broj zaposlenika. Izuzece su novoregistrirana trgovacka društva i obrti, koji su registrirani tijekom lanjske i ove godine, i koji mogu ostvarivati potporu za najviše jednu osobu bez obzira što ne udovoljavaju kriterijima za primjenu postojecih mjera.

Državne mjere dijele se na cetiri glavna programa. Prvi je namijenjen sufinanciranju prvog zapošljavanja mladih osoba bez radnog staža, do 29. godine. Takve osobe moraju biti prijavljene u evidenciji Zavoda za zapošljavanje te imati potpisan profesionalni plan. Potpora se ne odobrava za ona zanimanja koja se na tržištu rada brzo zapošljavaju poput diplomiranih farmaceuta, arhitekta, strojarskih inženjera, veterinara, geodeta, kuhara, konobara, stolara, zidara… Iznos potpore, kod malog poslodavca, iznosi od 15.666 kuna za osobe bez zanimanja, za osobe sa srednjom strucnom spremom 24.245 te za visokoobrazovane osobe 29.840 kuna. Mjera sufinanciranja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba usmjerena je na one koji su zbog dugotrajne nezaposlenosti u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Dugotrajna nezaposlenost za osobe starije od 25 godina podrazumijeva prijavu od najmanje 12 mjeseci na evidenciji Zavoda, dok za one mlade iznosi najmanje šest mjeseci. Iznos potpore krece se od 18.376 kuna za osobe bez zanimanja do 35 tisuca kuna za one s visokom strucnom spremom. Sufinanciranje zapošljavanja dobno najugroženije skupine, nezaposlenih osoba starijih do 50 godina, ove godine više nije vezano uz vrijeme provedeno na evidenciji i sada je dovoljno da takve osobe imaju potpisan profesionalni plan. Zapošljavanje osobe iznad 50 godina za poslodavca donosi potporu kao i kod zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba. Posljednja mjera sufinancira zapošljavanje posebnih skupina nezaposlenih osoba, a odnosi se na one nezaposlene koji su zbog svoje bolesti ili drugih osobina licnosti u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Ovaj program obuhvaca zapošljavanje nezaposlenih hrvatskih branitelja, djece i supružnika poginulih i nestalih branitelja, nezaposlenih samohranih roditelja malodobne djece, roditelja sa cetiri i više djece, roditelja djece oboljelih od malignih bolesti, roditelja djece s posebnim potrebama. U ovaj programa ulaze i povratnici s odsluženja zatvorske kazne i mlade osobe koje su izašle iz sustava skrbi domova. Navedene skupine nezaposlenih moraju biti na evidenciji ali i ispuniti uvjet da nisu radile unazad šest mjeseci. Potpore iznose kao i kod prethodne mjere - od 18.376 kuna za osobe bez zanimanja, 28.440 kuna za osobe sa srednjom strucnom spremom to 35 tisuca kuna za visoko obrazovane osobe.

Inace, kako doznajemo od Komazin, tijekom provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja za prošlu godinu pulska podrucna služba Zavoda za zapošljavanje zaprimila je ukupno 127 zahtjeva, dok ih je pozitivno riješeno 108 na temelju cega su potpisani ugovori o dodjeli potpore za zapošljavanje. Ukupno je na podrucju Istre zaposleno 89 osoba, dok ih je 91 prošla strucno osposobljavanje. Kako veli Komazin naša je županija po pitanju korištenja mjera specificna i njih nezaposleni ne mogu iskoristiti u punoj mjeri kao u nekim drugim županijama. Naime, oni koji su u najtežem položaju, a to su dugotrajno nezaposlene osobe, cesto ne mogu iskoristiti mjeru sufinanciranja zapošljavanja buduci da nemaju 12 mjeseci neprekidnog "staža" na Zavodu, jer cesto odrade sezonu. Time zapravo zbog nekoliko mjeseci rada gube pravo na ovu mjeru jer im se prekida kontinuitet prijave, bez obzira što su nakon ljeta opet nezaposleni. Inace, ovu su mjeru lani iskoristile 22 osobe. Mjera zapošljavanja osoba starijih od 50 godina takoder kod nas ne zaživljava u punom obimu jer se zbog specificnosti posla koji su nude (ugostiteljstvo, hotelijerstvo) rijetko traže radnici stariji od 50 godina. Lani je putem ove mjere posao pronašla 21 osoba. Najviše korištena mjera je ona prvog zapošljavanja mladih koji su u cijeloj populaciji nezaposlenih zapravo u najboljem položaju. U prošloj se godini na ovaj nacin zaposlila 41 osoba, veli Komazin. Dodaje kako je lani Zavod strucno osposobio ukupno 91 osobu - 56 osoba prošlo je strucno osposobljavanje za nepoznatog poslodavca (radi se školovanju za zanimanja vatrogasca, knjigovodstvenog i racunalnog operatera, pomocnih radnika u ugostiteljstvu i njegovateljice) dok je za poznatog poslodavca, u konkretnom slucaj za Cimos, osposobljeno 35 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter