Lani rodeno manje beba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Recesija se protekle godine odrazila i na natalitet. Nakon desetogodišnjeg baby booma, odnosno rasta broja poroda, u vecini je hrvatskih rodilišta, pa tako i u pulskom, rodeno manje beba. Tocnije, lani je na svijet došlo 1.508 novorodencadi u pulskom rodilištu. Rodeno je 68 beba manje nego prethodne godine, doznajemo od rukovoditelja djelatnosti prim. Davora Zoricica.

- Broj porodaja rastao je kontinuirano od 1999. godine kada je iznosio svega 1.289, pa sve do 2009. godine tijekom koje je zabilježeno cak 1.564 poroda. Nešto manji broj poroda u odnosu na prethodnu godinu registriran je i u nekim drugim rodilištima u Hrvatskoj, no to još ne znaci da je došlo do pada nataliteta jer je za njegovu ocjenu potrebno promatrati duže vremensko razdoblje, i to u okvirima nacionalne statistike koju vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kaže Zoricic.

Nerijetko se spominje da je više poroda devet mjeseci nakon božicno-novogodišnjih ili uskrsnih blagdana. Na naše pitanje u kojim je mjesecima bilo više poroda, dr. Zoricic odgovara da je u protekloj godini nešto više novorodencadi rodeno u srpnju i kolovozu. No, dodaje, treba naglasiti da tijekom godine broj porodaja ipak znacajnije ne oscilira. Nešto veci broj porodaja u ljetnim mjesecima mogao bi biti odraz vece plodnosti muškaraca i žena u hladnijem dijelu godine, ali i društveno-ekonomskih okolnosti koje, kada je rijec o ljudskoj reprodukciji, ipak nadilaze znacaj bioloških cimbenika, odgovara lijecnik.

Konstanta koja je direktno povezana s ekonomskom samostalnošcu roditelja je cinjenica da je dob prvorotkinja sve veca. Dr. Zoricic potvrduje da se iz godine u godinu prva trudnoca ostvaruje u sve kasnijoj životnoj dobi, tako da je prosjecna prvorotkinja u pulskom rodilištu lani imala 27 godina. Taj ce se trend, po svemu sudeci, nastaviti i u narednom razdoblju.

- Što se tice bracnog statusa, podaci kojima mi raspolažemo pokazuju da se više od 90 posto djece rada u braku, približno pet do 10 parova živi u izvanbracnoj zajednici, a tek vrlo mali broj žena (manje od jedan posto) svoje dijete vec od rodenja podiže bez pomoci partnera. Proteklih godina nismo primijetili da se u pogledu bracnog statusa roditelja dešavaju vece promjene, no tocne podatke trebalo bi potražiti u maticnom uredu, kaže dr. Zoricic.

Tijekom prošle godine manje je bilo poroda i u rijeckom rodilištu kamo gravitira odreden broj trudnica iz Istre, posebno s Labinštine. Tako je lani u rijeckom rodilištu rodeno 3.070 beba, što je 230 poroda manje nego godinu prije.


Podijeli: Facebook Twiter