Lani pokrenuta 434 stecaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mijenja se Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom koji je usvojila bivša Vlada krajem 2010. godine. Nova Vlada sada namjerava omoguciti otpis kamata ako u roku 30 dana podmire dug oni koji su prošle godine kasnili s placanjem, a mogu ispuniti svoje obveze.

Oni koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti dugove, sve nepodmirene obveze mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci.

Najavljeno je da ce Porezna uprava vec od kraja ožujka poceti snažniju provedbu naplate duga tako što ce blokirati racune i pokretati stecajeve za tvrtke koje ne podmiruju obveze prema državi i lokalnim sredinama.

Da je Porezna uprava u Istarskoj županiji još lani pocela djelovati na taj nacin, potvrduju najnoviji podaci s Trgovackog suda. U 2009. je pri nadležnom trgovackom sudu pokrenuto 39 stecajeva istarskih tvrtki, godinu dana kasnije 73, a lani cak 434.

To je velik rast, na koji je najviše utjecala odluka Porezne uprave da pokrene skracene stecajeve. Ona je ujedno jedina koja ima te ovlasti. Od ukupno 434 pokrenuta stecaja u 2011. njih 297 pokrenula je Porezna uprava, sve po skracenom postupku.

Zanimalo nas je koliki je iznos prijavljenih potraživanja u svim stecajevima, a koliko u skracenim stecajevima, koliko takvih tvrtki ima sjedište u Puli te koji se sve stecajni postupci vode. No, na sva ta pitanja nismo dobili odgovore, a iz Trgovackog suda u Rijeci, Stalne službe Pazin, doznali smo da navedene podatke nije moguce dobiti putem aplikacije koja se koristi u radu. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter