Lani pogoršano stanje sigurnosti u cestovnom prometu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se od početka godine do jučer na istarskim prometnicama dogodilo manje nesreća nego u istom razdoblju prošle godine, u 2015. stanje sigurnosti na cestama pogoršano je u odnosu na prethodnu godinu. O tome su jučer na konferenciji za novinare u PU istarskoj govorili Josip Lukić, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa i Marko Oršulić, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu te su u cilju sigurnijeg stanja najavili i pojačane preventivno-represivne aktivnosti u ovoj godini. Budući da podaci pokazuju da se najviše prometnih nesreća dogodilo zbog prevelike brzine kretanja vozila te da su mladi vozači prouzročili nekoliko nesreća sa smrtnim ishodima, policija će svoje aktivnosti usmjeriti na te kategorije vozača. Tako će se češće i s više uređaja provoditi kontrola brzina kretanja vozila, kontrola alkoholiziranosti i kontrole vozača na opojne droge.

- Češće će se na cestama nalaziti i presretač, kontrolirat će se zaustavljaju li se vozači na raskrižjima ispred prometnog znaka "obvezno zaustavljanje", a sve te akcije će se pojačano provoditi tijekom vikenda kada se na cestama događa više nesreća s teškim posljedicama, naglasio je Oršulić.

Podaci koji zabrinjavaju su da je lani u odnosu na 2014. porastao broj smrtno stradalih osoba za 26 posto, teže ozlijeđenih osoba je bilo 19 posto više dok je ukupan broj prometnih nesreća bio veći za šest posto, a broj prometnih nesreća s poginulim osobama za pet posto. U nesrećama s poginulim osobama, u njih šest su sudjelovali pješaci i biciklisti, a ni jednu nisu oni skrivili, već ostali vozači. Stoga će policija svoje aktivnosti usmjeriti i prema tim sudionicima u prometu budući da su, zajedno s motociklistima i mopedistima, najugroženiji sudionici u prometu. Policija će u suradnji s moto udrugama organizirati zajedničke vožnje te ih upoznavati sa stanjem sigurnosti u prometu, a  pojačano će nadzirati i bicikliste koji također krše prometne propise. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter