Lani naplaceno 20 milijuna kazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne sumnjajuci da se iza dvije turistkinje zainteresirane za vikend na snijegu ustvari kriju Maja Bubalo i Tanja Frketic, gospodarske inspektorice rijecke podrucne jedinice Državnog inspektorata, u subotu su jedan Istranin i Ruskinja mirno ponudili apartman u centru Delnica po 17 eura.

Medutim, grdno su se prevarili jer je nakon toga apartman zapecacen, a uskoro je pred vratima bila delegacija u kojoj su bili, uz ostale, ministar turizma Damir Bajs te glavni državni inspektor Kruno Kovacevic te niz medijskih ekipa.

Apartman Elena tako do daljnjeg nece primati goste, kao ni apartman pokraj Severina na Kupi kojem je inspekcija takoder za dogledno vrijeme zapecatila vrata. Ova je akcija održana u sklopu prethodno održane sjednice užeg povjerenstva Vlade za koordinaciju i pracenje turisticke sezone u Kupjaku, i to upravo na temu suzbijanja sive ekonomije u turizmu.

Tijekom sijecnja državni je inspektorat odradio više od dvije tisuce nadzora, s tim da su bili koncentrirani upravo na Gorski kotar. U cak 1.343 nadzora nije utvrdena povreda propisa, istaknuo je Kovacevic na sjednici, dok je najstroža mjera pecacenja odredena samo za spomenuta dva apartmana.

U akciji su donijeta 23 prekršajna naloga ukupnog iznosa oko 40 tisuca kuna, a na mjestu je naplaceno 190 kazni vrijednih 351 tisucu kuna. Inace, Državni je inspektorat lani odradio oko 50 tisuca nadzora u turizmu slijedom cega se u državni proracun slilo oko 20 milijuna kuna.

Ministar Bajs, predsjednik Povjerenstva, još je jednom istaknuo da država prema sivoj ekonomiji ima - nultu stopu tolerancije. Porucio je da borba protiv rada na crno ne staje nakon kolovoza i rujna, vec se provodi tijekom citave godine.

Lani je, naime, napravljen znacajan iskorak u suzbijanju iznajmljivanja na crno donošenjem zakonskih rješenja koja su inspektorima omogucila da uz nalog Prekršajnog suda obave nadzor bez prisutnosti vlasnika. Uz to je omoguceno kažnjavanje svih koji svoje neregistrirane smještajne objekte reklamiraju putem interneta ili javnih glasila. A upravo su oglasi na internetu bili kobni za vlasnike u subotu zapecacenih apartmana.


Podijeli: Facebook Twiter