Lani 155.000 čitača besplatnih elektroničkih knjiga

(Ilustracija/Foto Reuters)
(Ilustracija/Foto Reuters)

Besplatne elektroničke knjige s istoimenih mrežnih stranica čitalo je u prošloj godini više od 155 tisuća posjetitelja što je rekord, izvijestilo je danas Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) koje je od 2001. na tim stranicama objavilo ukupno 137 knjiga.

Prvo mjesto među prošlogodišnjim najčitanijim knjigama zauzela je knjiga "Mediji, propaganda i sistem" Noama Chomskog s gotovo 6,5 tisuća posjetitelja, s oko tri tisuće slijede "Kako se ubiti" Roberta Roklicera i "Tour de force" Krešimira Pintarića, a po oko dvije tisuće čitatelja imali su "Građanski neposluh" Henryja Davida Thoreaua, zbornici "9 priča" i "fak:yu", "Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!" Dražena Šimleše, "Kultura u predgrađu" Roberta Perišića, "Ah, ludnica" Sanje Pilić i "Barikade" Borisa Budena.

Prošle godine objavljeno je deset novih knjiga, od kojih su samo tri još dostupne u tiskanom obliku. Tu su pjesničke zbirke nagrađivanih autora "Južni križ" Tomice Bajsića, "Praksa laži" Branka Maleša i "Srednji svijet" Damira Šodana, roman "Sat pjevanja" Nenada Rizvanovića, zbirka eseja "Enciklopedija ništavila" Stanka Andrića, zbirka kratkih proza "Kali Juga" Borisa Gregorića, Thoreauov "Građanski neposluh" te tri knjige Hrvoja Turkovića kojih godinama nema u tiskanom obliku, "Filmska opredjeljenja", "Strukturalizam, semiotika, metafilmologija" i "Razumijevanje filma".

Od pokretanja projekta 2001. mrežnim stranicama "Besplatne elektroničke knjige" pristupilo je više od milijun i 200 tisuća posjetitelja, što je u prosjeku više od 100 tisuća godišnje. Knjige su čitane su više od 630 tisuća puta, odnosno svaki naslov čitalo je više od četiri tisuće posjetitelja. Najpopularnija je knjiga Noama Chomskog "Mediji, propaganda i sistem" koja je ukupno skupila više od 67 tisuća čitatelja, a slijede ga zbornici "9 priča" i "fak:yu", Pintarićev "Tour de force", Perišićeva "Kultura u predgrađu" i "Tkači snova" Roberta Mlinarca.

U ovoj godini DPKM planira objaviti još 14 novih besplatnih naslova, a među njima i knjige Borisa Becka, Nikice Gilića, Ivana Hercega, Vanje Jambrović, Zorana Krušvara, Branka Maleša, Krešimira Mićanovića, Gordana Nuhanovića, Dražena Šimleše i Damira Šodana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter