Laneganove priče o ljubavi i gubitku

(Mladen Pobi / CROPIX)
(Mladen Pobi / CROPIX)

Nakon 2012. godine i Pauka, 2013. godine i kina SC-a, jedva što se oprostismo od 2014. godine, došla je 2015. godina i vrijeme za novo gostovanje Zagrebu dragog gosta, Marka Lanegana, ali ovaj put u prostoru Laube gdje radnim danom možete razgledati izložbe, vidjeti perfromanse, a ponekad vam se, kao ove subote, posreći da susretnete i jednog Marka Lanegana.

Davna je istina da se Zagreb i glazbeni mračnjaci vole - a pogotovo ta ljubav procvate kad na pozornicu dolaze glazbenici koji su godinama stvarali, bili uvijek tu negdje, ali nikada na samom vrhu. Umjetnika koji su otkrivali nove granice na kojim bi, onda, karijere stvarali i slavu skupljali neki drugi, spretniji i sretniji. Ljubav vjerojatno podgrijana i samim duhom Zagreba koji je, isto tako, uvijek kaskao za drugima. A Lanegan sa svojim izrazubanim vokalom na granici šaptavog mrmljanja i atmosferičnošću pjesama na tragu Edgara Allana Poea, idealno se uklapa u taj obrazac.

Istina, "puše" Zagreb i Hrvatska i dinosaure koje na životu još samo infuzija održava, ali to je tema za neku drugu priču, nikako za Marka Lanegana čiju je karijeru okarakterizirala osobnost i autentičnost, a ne mrcvarenje zlatnih dana 80-ih ili, u još gorem slučaju, 70-ih godina prošlog stoljeća.

Makar u ovakvim prigodama gostovanja izuzetnih glazbenika povod i nije nužan, u subotu je to bila promocija Laneganova devetog studijskog albuma "Phantom radio", ali se, kao i na svakom ugodnom druženju starih prijatelja, našlo mjesta i vremena  za poznate klasike i glazbenu šetnju Laneganovom kombinacijom bluesa, kantautorskih priča o ljubavi i gubitku te tamnih ritmova... Na zadovoljstvo više od tisuću posjetitelja njegovog subotnjeg nastupa u iščekivanju što skorijeg gostovanja dragog gosta. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter