Landeka: Nepotrebna panika zbog pauka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cirkularni e-mail sa slikama pauka i zastrašujucih posljedica koje na koži uzrokuje njegov ugriz ovih se dana proširio internetskim poštanskim sanducicima nekih korisnika u Sloveniji i Hrvatskoj.

Jedan takav mail na slovenskom, pod nazivom "Opasnost hrvatskog primorja, obavezno pogledaj slike", stigao je i do nas, a u njemu se u nekoliko recenica upozorava na opasnost koja od ovoga pauka vreba u hrvatskom priobalju, uz desetak fotografija na kojima je pauk oznacen engleskim nazivom "brown recluse" te posljedicama ugriza na prstu. Autor e-maila piše da je to upozorenje pred ljetnu sezonu u Hrvatskoj.

Ima li razloga panici raspitali smo se kod mr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- Iako ovaj mail koji kruži internetom djeluje uzbunjujuce, nema razloga panici. Vrsta pauka koja se spominje, Loxosceles rufescens, stanovnik je Mediterana, ali kod nas ga se jako rijetko susrece. Aktivan je nocu pa ga se i zbog toga rijetko vida. Zovu ga još i pauk violina, zbog tipicne mrlje na ledima. Kontaktirao sam kolege iz novoosnovanoga Hrvatskog arahnološkog društva, koje se bavi istraživanjem paucnjaka u Hrvatskoj, i oni su mi potvrdili da se radi o rijetkoj vrsti pauka na podrucju hrvatskog priobalja, kaže Landeka.

Navodi da je pauk otrovan te da njegov ugriz izaziva nekrozu pa zbog toga slike koje kruže mailom djeluju zastrašujuce.

- Medutim, nema podataka da je kod nas uopce bilo ugriza ovoga pauka. Nije napadacki raspoložen, vec do ugriza može doci njegovim nesmotrenim nagnjecenjem na kožu, veli Landeka. Dodaje da se u slucaju ugriza pauka najbolje javiti na hitnu pomoc ili direktno na Odjel za zarazne bolesti pulske opce bolnice. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter