Land art: Spoj prirodnih ljepota, ekologije i umjetnosti


Ugodna i lagana planinska šetnica koja bi bila spoj prirodnih ljepota Učke, ekologije i umjetnosti na otvorenom u formi land arta, okosnica je novog projekta "Land art park Učka" kojI zajednički pokreću Javna ustanova Park prirode Učka, udruga Atelier Hayat i umjetnik Boris Pecigoš. Posljednjih deset mjeseci rade na razvoju ove ideje, a sada pozivaju volontere koji žele uložiti svoje vrijeme i energiju, da se tijekom srpnja, kolovoza i rujna, uključe u njegovu realizaciju.

U Parku prirode prvenstveno traže zainteresirane za pomoć u čišćenju staza i lokacija za land art te za asistiranje pri stvaranju land art instalacija, fotografa za dokumentiranje svih faza projekta, snimatelja video priloga, volontere sa zvanjem i iskustvom grafičkog dizajnera za dizajn letka i ulazne table te stručne prevoditelje teksta letka na engleski, talijanski, njemački i slovenski.

- Objeručke smo prihvatili inicijativu Borisa Pecigoša, jer projekt "Land art park Učka" nudi doživljaj prirode, stazu koja bi čovjeka trebala potaknuti na razmišljanje o prirodi i čija bi svrha bila razvijanje svjesnosti o značaju povezanosti čovjeka i prirode, ističe ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić.

Projekt predstavlja mrežu šetnica, spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, područja oko pašnjaka Sapaćice i stijene Stražice. "Land art je umjetnički pravac koji obuhvaća radove nastale u prirodi i najčešće napravljene od materijala nađenih na licu mjesta kamena, zemlje, drva", ističe Pecigoš.

"Land art park Učka" je zamišljen kao mreža šetnica, označenih različitim bojama radi lakšeg snalaženja, koje bi se prostirale na površini od oko 1,7 četvornih kilometara, ukupne dužine oko 12 kilometara i s visinskom razlikom od 200 metara, a koje na relativno malom prostoru prolaze kroz vrlo raznolike prirodne predjele: različite vrste bjelogoričnih i crnogoričnih šuma, pašnjake, stijene s čak pet vidikovaca, klance, slapove, potoke, izvore. Šetnice bi se postepeno proširivale i stvarali bi se novi land art radovi, tako da bi posjetitelji uvijek mogli vidjeti nešto novo, drugačije, što bi im bio motiv da se vraćaju i istražuju.

U prvoj fazi projekta, koja bi trebala biti dovršena do jeseni, napravila bi se jedna kružna staza Poklon - Sapaćica - Stražica - Poklon, oko pet kilometara dužine s vrlo malom visinskom razlikom, što bi omogućilo da je posjećuju i roditelji s djecom, starije osobe i drugi posjetitelji koji ne vole zahtjevne staze ni planinarenje, ali vole ugodne i lagane šetnje prirodom.

Predviđeno je 15 land art točaka, geoglifa i slikarija na stijenama, od ukupno četrdeset, dvije ulazne table od ukupno pet, s opisom parka i njegovom svrhom, kartom staze i lokacijama land art instalacija, četiri staze koje se kružno nadovezuju jedna na drugu, od ukupno deset staza te šest odmorišta s drvenim klupama. (G.ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter