Land art i multikulturalnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konferencija za novinare u povodu održavanja umjetnicke kolonije "Keramika in situ" održana je u prekrasnom vrtu Kuce Rosina u Vodnjanu. Rijec je o medunarodnoj keramicarskoj radionici koja se održava vec petu godinu zaredom, a zacetnica i organizatorica te manifestacije je vodnjanska umjetnica Solidea Guerra.

- Manifestacija, koja se održava od 5. do 15. kolovoza, je iznimno znacajna za Vodnjan i za promidžbu ovoga grada s kulturološkog i povijesnog aspekta. Turisticka Zajednica je od prvog izdanja važna potpora ovoj manifestaciji koja obogacuje kulturnu ponudu Vodnjana i Vodnjanštine. Sretni smo što je voditeljica, priznata likovna umjetnica Solidea Guerra, ujedinila turisticku promidžbu mjesta, umjetnost i tradiciju, kazao je direktor vodnjanske Turisticke zajednice Ennio Forlani.

- Likovna kolonija "Keramika in situ" iz godine u godinu postaje sve znacajnija, kako po broju sudionika, tako i po broju posjetitelja. Svake godine pozivam umjetnike iz raznih krajeva svijeta da tu žive i stvaraju svoja djela jer ta manifestacija ujedno uspostavlja umjetnicke mostove i suradnju. Ove cemo godine predstaviti i katalog s radovima iz 2008. i 2009. godine, kazala je Guerra.

Važnost manifestacije posebno je naglasila i povjesnicarka umjetnosti i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre Gorka Ostojic Cvajner.



- Vodnjan je u posljednje vrijeme sve više grad umjetnosti i umjetnika, tu su svoj prostor za stvaranje dobili Roberta Weissman Nagy i Silvo Šaric, tu stvara i Matija Debeljuh. Ove je godine objavljen pretisak statuta Vodnjana, a i lokalna je Zajednica Talijana objavila vrlo vrijedne sveske o povijesti i kulturi toga mjesta. Kod Solidee Guerra, koja je utemeljiteljica te koja sufinancira i organizira tu važnu likovnu manifestaciju, vec pet godina se sastaju razni umjetnici koji stvaraju, druže se i obogacuju umjetnicku scenu mjesta. U keramici in situ dolazi do izražaja i land art, jer je i priroda inkorporirana u to stvaralaštvo. Solidea Guerra živi na relaciji Vodnjan - Oxford, i upravo zbog tih veza i multikulturalnosti promice takvu vrstu druženja, kazala je Ostojic Cvajner.

Sudionici ovogodišnjeg izdanja manifestacija uprilicit ce izložbu svojih uradaka u petak u 19.30 sati u dvorištu Kuce Rosina. Predstavit ce se Anne Katrine Altewin (Njemacka), Jane Jermyn (Irska), Blerina Pagria (Albanija) te Dunja Demartini, Solidea Guerra i Boris Roce (Hrvatska).


Podijeli: Facebook Twiter