Lanci srece i zablude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neki dan mi je do pretinca za primanje elektronske pošte (ili kako se to jednostavno kaže inboxa) stiglo pismo edukativnog sadržaja, ali i prilicno upozoravajuceg tona. Ne, nitko me ne obavještava da ce Isus uskoro uskrsnuti, niti da svijet hrli prema apokalipsi izazvanoj ekološkim problemima. Stvar je puno prozaicnija. Dobio sam priliku zaraditi 245 eura, i to samo tako što cu poslati jedno pismo, a mogao bih zaraditi i do deset tisuca eura.

"Hm", rekao bi Zekoslav Mrkva u jednom crticu "za taj se novac može kupiti puno mrkve". Nije potreban nikakav dodatni napor, dovoljno je, kažu na kraju pisma "jednostavno pritisnuti forward i poslati što vecem broju primatelja", a cek ce platiti netko iz Microsofta.

Posebno mi je zanimljiv pocetak: "Normalno ne šaljem obavijesti ove vrste, ali ova vijest dolazi od jedne jako dobre prijateljice moje prijateljice, koja je pravnica (…). Ako ona tvrdi da funkcionira, onda i funkcionira. U svakom slucaju, ne može se ništa izgubiti".

Navodno, rijec je o testiranju koliko se cesto koriste neki programi, što je krajnje nejasno objašnjeno, a osim Billa Gatesa imenom se spominje i izvjesna teta Patricija. Neimenovana, prije spomenuta pravnica koja se citira u nastavku upozorava da ovo nije glupa šala i onda pokušava racionalnim pristupom objasniti da ni sama nije u pocetku vjerovala, ali samo dva tjedna (!!!) nakon što je poruku primila i poslala dalje, Microsoft joj se javio i dobila je cek na 24.800 eura. Pa zar nije ovaj svijet predivno mjesto? Za koga se vraga ljudi bune da nemaju love kada trebaju samo…

U redu, neki su shvatili, radi se o lancima srece koji su postojali još davno prije pojave interneta, dok je spam bio tek pojam iz skeca "Leteceg cirkusa Montyja Pythona". O njima sam pisao prije nekih osam godina, kada su se kroz mailove najcešce nudili besplatni mobiteli. K vragu, priznajem da sam ih svojevremeno i sam umnožio desetak na pisacoj mašini i onda pun entuzijazma poslao. Sada se prešlo na konkretniju novcanu ponudu, ali osnovni je obrazac isti. Sažet cu to u nekoliko pravila prema kojima možete vrlo lako prepoznati da se radi o prijevari.

Prvo, pismo je stiglo od neke vama nepoznate osobe ili barem osobe s kojom niste cesto u kontaktu, odnosno koja je vašu e-mail adresu pronašla negdje duboko u svom adresaru. Ovo samo po sebi nikako ne mora znaciti da vas netko namjerno ili nenamjerno vuce za nos, dovoljno je za pocetnu sumnju, ne i za uzbunu.

Drugo, u temi pisma (subjectu) sugerira se da se radi o necem vrlo posebnom poput mogucnosti da osvojite auto snova, dodete do nekog svemoguceg lijeka ili zaradite puno novca u jedan dan. Neke od tih tema na prvi pogled mogu i djelovati uvjerljivo, dok se za neke iz aviona vidi da su cista glupost. Ponekad prije teme stoji Fw, dakle znak da je pismo proslijedeno od nekog drugog. Ovdje vec pocinje malo jace smrdjeti, tim više ako je pošiljatelj nepoznat ili malo poznat.

No, ako vam to još ne djeluje uvjerljivo, onda je i tu treci element - u pismu se obecavaju brda i doline, nudi novac samo ako pismo pošaljete nekim osobama, obecava vam se novac ili se igra na vašu savjest pa se traži da pomognete nekom bolesnom djetetu. Neki pak otvoreno traže od vas malu investiciju koja ce se na kraju oploditi izdašnim profitom. Podrucje navlacenja i prijevara je puno šire no što ovdje stignem nabrojiti.

Ponekad vas obavještavaju i da je u diru neki superopasni virus pa zato trebate o tome obavijestiti sve koje imate u adresaru. Ako vas i uhvati panika, dajte barem kopirajte naziv tog virusa i provjerite na Googleu o cemu se radi. Postoje specijalizirane web stranice koje se bave lažnim internetskim uzbunama.

Novac ni mobitele necete dobiti i nitko nece ozdraviti, ali zato ce vaš mail završiti kod nekog spamera koji ce iducih godina, možda i desetljeca, zatrpavati vaš inbox reklamama za Viagru ili za izbor Miss hrvatskog sela, tako da baš i ne stoji konstatacija da nemate što izgubiti. Istina, ponekad i sami korisnici interneta naivno otkriju svoju e-mail adresu na nekoj stranici.

Kada bi se novac tek tako dijelio, svi bi korisnici interneta bili bogataši, ukljucujuci i dežurne skeptike. Ne, za zaradu, bolje zdravlje ili mir u svijetu potrebno je puno više znoja, truda, a bogme i razocaranja.

Kada je clanak vec bio kod urednice, stiglo mi je pismo nekoga tko je pametno shvatio o cemu je rijec i uz pravo svima da rade što god žele, dok ne štete drugima, sugerirao im da ne nasjedaju na ovakve bajke. Ili kako rece "ovakve poruke (i sve ostale forvarduše, s onim dodatkom: "šalji svima…") služe iskljucivo da se prikupi što više e-mail adresa, pa se onda pitate otkud spamerima vaša adresa. Evo, ovako najlakše dodu do njih.

Takoder je preporucio da se primatelji umjesto u polja To ili Cc stavljaju u Bcc. Naime, ostali primatelji koji su ovdje zapisani nece biti vidljivi svim drugima koji pismo prime, pa tako i spamerima.


Podijeli: Facebook Twiter