Lanci na vratima nigdje nisu poželjni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduci ovih dana iz ambulante prema kuci, kao i obicno, htio sam skratiti put prolaskom kroz park ispred starackog doma "Domenico Pergolis" u Rovinju, no lupio sam glavom u željeznu kapiju, koja se nije htjela otvoriti.

Baš sam i u ambulanti bio kod moje doktorice zbog vrtoglavice, koja mi se povremeno pocela javljati, a sad mi se udarom glave u kapiju opet zavrtjelo u glavi.

Pogledam: na kapiju je metnut lanac s lokotom pa se zbog toga ne može otvoriti. Sada je inace puno vijesti kako su neke firme išle u stecaj pa se onda na ulaznu kapiju mecu ovakvi lanci i lokoti te sam u prvi mah pomislio: pa nije valjda naš staracki dom išao u stecaj?! (A ja za par godina baš tu namjeravam zatražiti smještaj!)

Onda sam u Glasu Istre od 5. sijecnja procitao napis: "Glavna kapija zatvorena zbog remecenja mira", u kojem se navodi da u starackom domu to remecenje cine ucenici iz triju okolnih škola jer da oni tobože za vrijeme velikog odmora "zaokupe park, puše i jedu marendu", a i druže se…

A zašto onda lanac nije skinut za vrijeme zimskih školskih ferija ili preko vikenda?! No, istina je drugacija: ucenici okolnih škola (medu kojima je i moja unuka) vrlo su kulturna mladež i lijepo se ponašaju, a u starijim razredima su punoljetni gradani pa ne remete nikakav mir stanara doma, a park za vrijeme odmora koristi njih deset do petnaestak.

Zbog njih nije bilo potrebno stavljati lanac i lokot na vrata, nego je bilo dovoljno na vrata staviti tablu s natpisom:

"Nije dozvoljeno ulaziti u park ucenicima okolnih škola", a po potrebi i prošireni natpis: "kao ni prolaz okolnim stanarima!".

Tada bih ja još flomasterom napisao kao dodatak: "kao i nekim nekulturnim djelatnicima doma i privatnim automobilima kojih je puno dvorište i park i koji zagaduju okoliš!".


Podijeli: Facebook Twiter