Lampedusa: Ribarski brodovi nisu pomogli izbjeglicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki savjestan stanovnik Mediterana trebao bi dobro promisliti o onome što se dogodilo kod Lampeduse, jer je to amblem stanja na zajedničkom moru kojemu Jadran pripada.

Od Sirije pa do Maroka milijuni izbjeglica pritišću granice Europske unije. Ona pak pokušava zaštititi svoje granice i shodno tome u većini slučajeva ilegalni ulazak tretira se kao kazneno djelo. Kriminalne organizacije koje se bave prijevozom migranata zarađuju masni novac jer nude prolaz kroz mrežu, organizirani put prema europskom Babilonu košta od 500 do 2.000 američkih dolara po osobi.

Što je mreža djelotvornija to je put opasniji i postotak uspjeha se smanjuje; ljudi to dobro znaju, ali nemaju kud, stisnuti su u barakama na obalama Libije i čekaju da im se ukaže prilika.

Brod koji se zapalio i prevrnuo kod Lampeduse prevozio je oko 500 putnika, složeni su poput sardina i za taj put platili izuzetno skupu kartu. Preživjeli su ispričali da su tijekom noći primijetili dva ribarska broda i počeli vikati moleći da ih spase, ali ribarice se nisu odazvale pozivu.

Zakon je u prvom redu osmišljen da bi zaštitio granicu. Evo zornog primjera: 8. kolovoza 2007. godine dva tuniska ribarska broda koja su ribarila 40 nautičkih milja od obale otoka Lampedusa primijetila su gumenjak s 44 migranta.

Motor je bio u havariji, more je bilo uzburkano pa su ribari, njih sedam, poslali SOS poruku i počeli ukrcavati nesretnike. Stigao je talijanski patrolni brod obalne straže, otpratio dvije ribarice do luke u Lampedusi, migranti su iskrcani, a tuniski ribari, njih sedam, odvedeni su u zatvor pod optužbom za - ilegalnu imigraciju!

Proces u Agrigentu je trajao dvije godine nakon čega su ribari, zahvaljujući oštrim prosvjedima udruga civilnog društva, oslobođeni optužbe. No, dvojica kapetana ipak su na kraju osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog pružanja otpora i odbijanja izvršenja naređenja talijanske obalne straže.

Italija tvrdi da ne može sama obavljati kontrolu morske granice s afričkim zemljama i traži intervenciju Europske unije. Godine 2005. EU je utemeljio agenciju Frontex, Agenciju za upravljanje međunarodnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU-a. Očito, Frontex na Siciliji ne radi kako treba, iako raspolaže proračunom od 70 milijuna eura koji služe i za organizaciju međudržavnih, zajedničkih oblika nadzora i patroliranja vanjskih granica EU-a.

Brod prepun migranata stigao je do same obale talijanskog otoka, u vrijeme globalne kontrole izmakao je sofisticiranim radarima. Kao u doba Feničana migranti su zapalili vatru da bi signalizirali svoj položaj, no drveni brod prepun nafte u "šentinu" se zapalio, nastala je panika i težina putnika učinila je svoje - brod se prevrnuo i sa sobom odnio na dno veći dio putnika.

Preživjeli su ispričali da su tri do četiri sata plivali dok nisu u zoru opazili ribarski brod usidren ispred otočića Isola dei Conigli, udaljenog pola milje od Lampeduse. Spašeni migranti su svi mladići od 16 do 23 godine, oni su izdržali noć, žene i djeca nisu, leže na dnu Mediterana... (piše E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter