Lammert sada vjeruje u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čovjek koji je u Njemačkoj pokrenuo val oštrih kritika na račun Hrvatske zbog njezine navodne nespremnosti da se priključi Europskoj uniji, ipak je "spustio loptu" i sada, čini se, vjeruje u sposobnost Hrvatske da ispuni preostale uvjete i 1. srpnja 2013. godine postane članica EU-a. Predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert još se prije desetak dana zalagao za zaustavljanje daljnjeg širenja EU-a, uključujući i proširenje na Hrvatsku, no danas je u Berlinu izjavio da Njemačka "dijeli uvjerenje i optimizam" u pogledu hrvatskog uspjeha. Takvu je ocjenu Lammert dao nakon susreta s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem koji je sastankom sa šefom Bundestaga završio dvodnevni radni posjet Njemačkoj.

"Postoji dogovor između Hrvatske i Europske unije. EU je obećao da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja 2013. ukoliko ispuni zadaće, a Hrvatska je obećala da će ih ispuniti. Dijelimo uvjerenje i optimizam da će Hrvatska uspjeti", kazao je, kako prenosi Hina, predsjednik Bundestaga, inače političar iz redova CDU-a, stranke kojoj je na čelu kancelarka Angela Merkel.

Nitko ne dvoji da će za zemlje iz regije put prema članstvu u EU-u biti još i teži nego za Hrvatsku, a i Lammert je svjestan da je Hrvatska imala zahtjevniji pregovarački put od drugih zemalja i da je morala ispuniti više zadaća nego zemlje u prethodnim valovima proširenja. Za Hrvatsku su postavljena nova, stroža pravila, koja su trebala jamčiti glatku ratifikaciju pristupnog ugovora i spriječiti da bilo koja zemlja članica posumnja u hrvatsku spremnost za priključenje Uniji. No, premijer Milanović smatra da ionako nitko ne može biti apsolutno spreman.

"Vjerujem da ćemo ući skoro potpuno spremni, jer iskustvo pokazuje da nikad nitko nije potpuno spreman pa ni zemlje koje su 30 godina unutra", kazao je novinarima Milanović.

Pozitivna Merkel

Milanović je boravio u Berlinu na proslavi 60. obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju sa zemljama Istočne Europe. Na svečanoj večeri nakon proslave sudjelovala je i kancelarka Merkel koja je tom prigodom izjavila kako ne sumnja da će preostalih deset zadaća, koje je Hrvatskoj postavila Europska komisija u izvješću o monitoringu, biti ispunjeno. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter