Lammert: Rekli su mi da je Hrvatska ozbiljna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert izjavio je da će i dalje pratiti promjene u Hrvatskoj i evaluirati sljedeće izvješće o napretku koje će biti objavljeno na proljeće 2013. godine, te, ako rezultat bude dobar, s njemačke strane sigurno neće biti nikakvog odugovlačenja s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora Europskoj uniji. Izjavio je na to konferenciji "Hrvatska: međustanica ili posljednja postaja proširenja EU na zapadnom Balkanu" koju organizira Zaklada Heinrich Boell.

Lammert - koji je u žižu interesa hrvatske javnosti dospio nedavnom izjavom da EU nije sposoban za proširenje, a Hrvatska nije spremna za pristup - rekao je na konferenciji da EU i Hrvatska imaju uzajamni sporazum i obaveze. 

- Postoji obveza EU-a prema Hrvatskoj da ona postane 28. članica, a postoji i obveza Hrvatske da ispuni obveze i nadam se da će Hrvatska to ozbiljno shvatiti, izjavio je Lammert. Dodao je da termin ulaska nije neovisna varijabla nego se mora vidjeti jesu li ispunjeni svi uvjeti. Za njega je to ambiciozan zadatak, ali čuo je da se može riješiti. 

- Velik broj zadataka je već riješen i ispunjen, i to je razlika u odnosu na neke koji su ranije pristupili Uniji. Ali, one navedene točke koje još nisu riješene, a to nije velik broj, su kvalitativno važne i nisu banalne, kazao je predsjednik Bundestaga. Za njega to nije kategorija pitanja koja će se riješiti sama od sebe, a kako je izjavio čuo je i da ih ni Hrvatska ne shvaća tako. 

- Mislim da su dobri izgledi da to Hrvatska izvrši, kazao je Lammert. Napomenuo je i da se ne želi ponoviti greška sa zadnje dvije zemlje koje su ušle u Uniju, nije naveo da su to Rumunjska i Bugarska, koje su preuzele dobre namjere umjesto ispunjenja obveza. 

Načelno govoreći Lammert je naveo da se EU u posljednje vrijeme više širila nego što se produbljivala. Preporučio je da se ne pišu samo izvješća o napretku zemalja kandidatkinja nego i o napretku EU-a.

Naglasio je da su razmišljanja o obustavi proširenja i o tome da EU-u treba faza konsolidacije njegova vlastita skepsa te da to nema uzročne veze s Hrvatskom. 

Ralff Fuecks, predsjednik Zaklade Heinrich Boell koja je inače bliska Stranci zelenih, izjavio je da bi političke i psihološke posljedice neulaska Hrvatske bile ogromne i rezulltirale bi vjerojatno trajnim slabljenjem povjerenja u EU.

- Ako jedna država ispuni sve kriterije za članstvo, onda se i Europska unija mora držati svoje riječi, zaključio je Fuecks. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter