Lalovac neće dobiti podršku svih SDP-ovaca?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Riječki klan", kako ekipu riječkih i primorsko-goranskih SDP-ovaca naziva premijer Zoran Milanović, našao se uvrijeđenim takvom karakterizacijom te su jučer, nakon smjene ministra Slavka Linića, jednodušno stali na njegovu stranu i time faktički započeli novu borbu za prevlast unutar SDP-a.

Očito je da smatraju da je svojim postupcima premijer i šef stranke Milanović ugrozio rejting SDP-a, potrošio povjerenje u Vladu, a ujedno i nekorektno postupio prema najuspješnijem i najpopularnijem ministru te su mu praktički otkazali poslušnost i krenuli u borbu za novi, postmilanovićevski SDP.

Iako su donedavno čvrsto bili na istoj strani, šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel i Zoran Milanović sada su već na suprotstavljenim stranama i Obersnel je jučer najoštrije osudio Linićevu smjenu, rekavši da je to "neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski".

Riječki SDP-ovci jako zamjeraju Milanoviću što je kao neimenovani izvor snažni SDP u Rijeci i PGŽ, za koji misle da mu drži stranku, okarakterizirao u jednom mediju ne samo kao klan nego i "mafiju, Cosa nostru", te je u stranačkoj bazi proključalo. Zato je i Obersnel toliko žustro reagirao.

- Nisam siguran da će nakon ovoga odnosi unutar naše stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni. Izgubio sam povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela, u predsjednikovo poštovanje prema bazi stranke, istaknuo je Obersnel koji je šef moćne i utjecajne riječke organizacije SDP-a.

Dodao je da ne osporava pravo premijera da bira i razrješava ministre, ali i ustvrdio da niti jedan premijer do sada nije postavljen ukazom nego upravo voljom svoje baze.

Činjenica je da u stranci postoji veliko nezadovoljstvo vođenjem same partije i Vlade te time da Milanović ne uvažava Predsjedništvo kao tijelo koje utvrđuje odluke i politike, već dapače posprdno govori da "to nije nekakav Centralni komitet SKH".

"Nije ni čudo da Milanović tako govori, kad svi u Predsjedništvu šute mjesecima, koliko god bili nezadovoljni. Stoga bi se bitka za prevlast u SDP-u mogla preseliti u Sabor", izjavio nam je jedan od riječkih SDP-ovaca jučer, otvoreno dajući naslutiti da Slavko Linić i riječka ekipa neće bez ispaljenog metka pristati na Milanovićevo ponašanje. A u tome nisu usamljeni.

Premijer bi, naime, mogao naići na minu u saborskom klubu SDP-a, gdje se već prebrojavaju ruke zastupnika koji neće biti spremni podržati Borisa Lalovca za Linićeva nasljednika. Kako je poznato, novog ministra na prijedlog premijera bira Sabor, a moglo bi se dogoditi da Lalovac ostane bez dovoljne podrške vlastitih stranačkih kolega SDP-ovaca.

Očekuje se da, ako se na takvu akciju bude išlo, najveći dio zastupnika iz 7. i 8. jedinice, kao i zagrebačkih zastupnika, te dijela Dalmatinaca neće biti spremno podržati Lalovca.

"Ne radi se o tome da je Lalovac loš kandidat, upravo suprotno. Ali odluka o Linićevoj smjeni bila je politička, i takav će biti i Lalovčev izbor", kažu u dijelu SDP-a.

Naravno, ako bi Milanovićev prijedlog ostao bez dovoljne podrške u Saboru, tada bi bio upitan i njegov mandat. Zapravo, ako bi se to dogodilo, premijer bi vjerojatno morao razmišljati o ostavci. (T. TOMIČIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter