Lalovac i turiste zove u borbu protiv utaje poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz hrvatske građane koji sudjelovanjem u nagradnoj igri pomažu u borbi protiv utaje poreza, Ministarstvo financija, odnosno porezna uprava od ove je godine odlučila uključiti i strane turiste. U četiri kola nagrade igre "Traži račun i ulovi kune" građani, koji pošalju 20 fiskalnih računa, mogu osvojiti novčane nagrade od sedam i pol do 25 tisuća kuna, te ljetovanje u 2016. godini.

No, Porezna uprava osmislila je posebnu nagradnu igru "Molim račun" u kojoj sudjeluju i stranci i mogu osvojiti ljetovanje u sljedećoj godini vrijedno 15 tisuća kuna. No, ni među strancima nisu svi isti, pa je nagradna igra "A, gdje je račun" namijenjena samo Česima, a i oni se bore za ljetovanje vrijedno 15 tisuća kuna. Razlog zašto su gosti iz Češke "povlašteni" je činjenica da njihova država uskoro namjerava uvesti fiskalizaciju po hrvatskom modelu, u kojoj im Ministarstvo financija pomaže svojim iskustvima pa je, objašnjavaju iz Porezne uprave, namjera da se češki građani koji ljetuju u Hrvatskoj informiraju o fiskalizaciji i osvijeste važnost uzimanja računa.

Ako je suditi po onome što je ministar financija Bois Lalovac kazao u četvrtak navečer u Zadru, nije
čudo da se okrenuo i pomoći stranih turista u borbi protiv poreznih utaja. Lalovac je nakon posjeta zadarskoj poreznoj ispostavi kazao da je tamo došao kako bi vidio kako funkcionira fisklaizacija u vrijeme turističke sezone jer izvještaji iz sustava pokazuju da broj izdanih računa u cijeloj Dalamciji nije na razini prošle godine.

Tražio sam određene odgovore. Imamo više turista nego lani pa bi bilo za očekivati da imamo i više
računa, kazao je ministar Lalovac, ali još nije otkrio kakve je odgovore dobio.

Kako doznajemo u Ministarstvu financija Lalovac će razgovarati sa šefovima svih ispostava i ako ne dobije zadovoljavajuće odgovore u dalmatinskim bi ispostavama ove godine moglo biti smjena šefova, ali i poreznih inspektora.

Prema odgovorima koje smo mi dobili iz Porezne uprave u cijeloj je Hrvatskoj u srpnju ove godine izdano 241.079.865 računa, dok je lani u istom mjesecu bilo 233.154.264 računa. To znači da je u ovoj godini u srpnju izdano gotovo osam milijuna računa više nego lani. Veća je i vrijednost tih računa i to za 108 milijuna kuna, pa je u srpnju ove godine dosegnula 16 milijardi i 681 milijun kuna.(Jagoda MARIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 


Podijeli: Facebook Twiter