Lalovac: Bolje da je MOL dvije milijarde investirao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u utorak, komentirajući zahtjev MOL-a da se iz zadržane dobiti Ine isplate dvije milijarde kuna za dividendu, kako bi više volio da se to uložilo u investicije te da nije sretan kada netko izvlači dvije milijarde kuna.

"Više bih volio da su se dvije milijarde uložile u investicije, u obnovu rafinerija. Čini mi se da je interes i MOL-a i hrvatske Vlade da investira u Hrvatsku, a ne da povlači novac", rekao je Lalovac novinarima u Hrvatskom saboru, uz napomenu da je za traženje MOL-a doznao od novinara. Mađarski MOL danas je priopćio kako je od Uprave Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara Ine na kojoj bi se glasalo za potpunu isplatu dividende u visini od 2 milijarde kuna ili 260 milijuna eura iz zadržane dobiti.

"Nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska', dioničari su shvatili da Ministarstvo (gospodarstva) trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj i stoga je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrat svojih prijašnjih ulaganja", naveo je MOL u priopćenju.

Ministar Lalovac je kazao kako će pričekati obrazloženje zbog čega na ovakav način povlačiti dividendu iz dobiti predhodnih godina kada se zna da je prošlu godinu Ina bila u minusu, a bilo je i nekih velikih otpisivanja prošlih godina. Ističe i kako bi volio čuti koja je politika Ine u Hrvatskoj - da li ona investira, dezinvestira, otpisuje... jer, kaže, znamo kakve su u dvije godine u tome bile velike turbulencije.

"Za ministra financija, u doba kada nam trebaju investicije, gdje govorimo o 0,5 posto gospodarskog rasta slijedećeg godine, kad vam netko izvlači dvije milijarde kuna, sigurno nisam sretan. Bez obzira što ćemo dobiti dio novca u proračun, više bih volio da je dio novca uložen u realni sektor, za male poduzetnike koji bi se vezali za taj dio investicija, tako da svakako nismo sretni s tom viješću", kazao je Lalovac.

Komentirajući MOL-ov zahtjev za isplatom dividende iz zadržane dobiti Ine zbog oduzimanje koncesija za istraživanje na dva istražna područja, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, nakon sastanka s Upravom Ine i predstavnicima MOL-a, izjavio je kako taj argument ne stoji i kako je lažan te da je argument vjerovatno "da im ponovo treba novaca iz Hrvatske". "Očito hoće novac iz Hrvatske, a mi ćemo odlučiti je li to dobro ili ne za Inu i za hrvatski proračun", rekao je Vrdoljak, najavljujući da će o tome raspravljati Ministarstvo gospodarstva, Vlada, Ministarstvo financija i premijer i da će zajedno odlučiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter