Lakši raskid pretplate za mobitel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazne za raskidanje pretplatnickog odnosa s telekomunikacijskim operaterima trebale bi zakonski biti ogranicene najkasnije do polovice iduce godine, kad istjece rok za preuzimanje europskih pravnih stecevina u podrucju elektronickih komunikacija.

To je Udruzi Telekom prošlog tjedna potvrdio Krešo Antonovic, ravnatelj Uprave za elektronicke komunikacije u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Naime, radi se o tome da telekomunikacijski operateri, zahvaljujuci clanku 41. Zakona o elektronickim komunikacijama, korisniku koji prekida pretplatnicki odnos prije isteka ugovora imaju pravo naplatiti mjesecne naknade za ostatak ugovorenog razdoblja.

Na taj se nacin, smatraju u Udruzi Telekom, korisnike koji iz bilo kojih razloga žele raskinuti pretplatnicke odnose prije isteka ugovora, kažnjava nesrazmjerno pogodnostima koje su dobili prilikom sklapanja ugovora.

- Cesto operateri smanjuju cijene pojedinog mobitela za nekoliko stotina kuna u zamjenu za produljenje ugovora. nO, Kad korisnik želi raskinuti ugovor dužan je operateru platiti mjesecne naknade do kraja ugovorenog razdoblja, a to mogu biti i svote od više tisuca kuna, navodi ?uro Lubura, predsjednik Udruge Telekom.

U svom apelu nadležnom ministarstvu, Udruga Telekom zatražila je da se sporni clanak Zakona o elektronickim komunikacijama hitno promijeni i da se ne veže na uskladivanje s propisima EU-a.


Podijeli: Facebook Twiter