Lakše je pobjeći nego pogledati čovjeka u oči

Maria Fux danas ima 93 godine te i dalje vodi plesnu terapiju (Ivan GERGOLET)
Maria Fux danas ima 93 godine te i dalje vodi plesnu terapiju (Ivan GERGOLET)

U prisustvu 38-godišnjeg talijanskog redatelja slovenskog podrijetla Ivana Gergoleta, sutra će se, s početkom u 19 sati u pulskom kinu Valli prikazati njegov dugometražni dokumentarni prvijenac "Ples s Marijom" ("Dancing With Maria") iz 2014. godine. Portret je to poznate argentinske plesačice i koreografkinje Marije Fux, vremešne, ali iznimno vitalne i fleksibilne 90-godišnjakinje koja svoja znanja prenosi i osobama s mentalnim poteškoćama.

Svi su dobrodošli

Maria Fux danas ima 93 godine. U njezinom plesnom studiju u Buenos Airesu svi su dobrodošli bez obzira na predispozicije. Nakon što je cijelog života poučavala i provodila eksperimente sa svojom plesnom metodom temeljenom na unutrašnjim ritmovima i na simbiozi s glazbom, Maria ovoga puta ima pred sobom posljednju barijeru - ograničenje vlastitog ostarjelog tijela.

Priča prati Mariju Fux kroz njene dnevne predavačke rituale, često naglašavajući upijajuću opčinjenost polaznika njenom fizičkom izražavanju zvukova koji ispunjavaju prostoriju. Pokreti tijela predstavljaju i plastičnu interpretaciju unutarnjeg svijeta, a svaka ga osoba, tumači Maria Fux, uključujući i sam zvuk, izražava i doživljava na drugačiji način.

Prije dva tjedna redatelj Gergolet u intervjuu Slovenskoj tiskovnoj agenciji, dan uoči početka Festivala dokumentarnog filma u Ljubljani koji je otvoren upravo filmom "Ples s Marijom", među ostalim je rekao: "Marija je ikona i pionirka argentinskog suvremenog plesa. Prije nje su u Argentini postojali samo balet i klasični ples. U 40-im je bila vrlo aktivna na umjetničkoj sceni Buenos Airesa, u 50. je studirala u New Yorku s Marthom Graham; a kasnije je bila glavna plesačica kazališta Colon. Danas je poznata kao mentorica plesne terapije, u čiji studio dolaze učenice iz cijelog svijeta".

Maria Fux podučava da na pokret ne tjera melodija već unutarnji ritmovi, poput otkucaja srca i disanja. U njen studio dolaze profesionalni plesači i glumci, ali i gluhi, slijepi, ljudi s tjelesnim i metalnim poteškoćama. Maria ih sve prihvaća, bez izuzetka, povezujući ih u zajedničku skupinu.

- Za Mariju Fux ples je susret čovjeka s čovjekom, pa i s onim različitim od nas, kaže Gergolet, prenoseći i ovu Marijinu misao: "Puno je lakše pobjeći nego pogledati čovjeka u oči, pogotovo onog kojeg ne volimo. Bježeći od drugih, bježimo od samih sebe".

U talijansko-argentinsko-slovenskoj koprodukciji, njegov je film premijerno prikazan prije šest mjeseci na 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen nagradom "Civitas Vitae Prossima".

Osim sutrašnje projekcije u društvu autora, kojoj će prethoditi nastup pulske plesne grupe Art dance na glazbenu podlogu iz filma, ovaj Gergoletov dokumentarac prikazat će se u kinu Valli i u nedjelju, 29. ožujka u 19 sati, u utorak u 21 sat te u srijedu u 19 sati. Cijena ulaznice za sutrašnju projekciju je 15, a za ostale tri projekcije 27 kuna. Inače, preksutra će autor prisustvovati i riječkoj premijeri u Art kinu.

Prema njegovim riječima, film se sada prikazuje u talijanskim kinima i uspješno putuje po međunarodnim festivalima. Nakon venecijanskog, prikazan je i na festivalima u Egiptu, Estoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Švedskoj, kao i u argentinskoj Mar del Plati, gdje je projekciji bila prisutna i Maria Fux. U lipnju je film na rasporedu u argentinskim kinodvoranama. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter