Lakše i brže od Umaga do granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec iduceg vikenda gužve koje se redovito stvaraju na izlazu s Istarskog ipsilona u Markovcu, kada se turisti vracaju kuci, trebale bi biti znacajno manje, jer je danas u promet puštena novoizgradena spojna cesta s kružnim tokom u dužini od kilometra i pol, koja cvor Umag direktno povezuje s granicnim prijelazima Plovanija i Kaštel.

Kako je na otvorenju, pred predstavnicima institucija, gospodarstva, te lokalnih i županijskih vlasti, istaknuo generalni direktor Bina-Istre David Gabelica, rijec je o važnom zahvatu vrijednom 20 milijuna kuna, koji olakšava silazak s Ipsilona, tj. dolazak i odlazak turista, jer se nece više morati miješati s lokalnim prometom.

Napravljen je i izravan spoj za vozila koja dolaze iz Plovanije, tako da se ne moraju miješati u rotoru s ostalima iz pravca Kaštela, odnosno Buja, nego direktno ulaze na Ipsilon.

- Silaskom s Ipsilona nije bilo baš zgodno voziti, jer se najprije promet slijevao na županijsku cestu, a nakon toga opet na državnu da bi došao do granicnih prijelaza. Kada smo zatvorili financijsku konstrukciju za radove na Ipsilonu, koji su sada u tijeku, dogovorili smo i ovaj zahvat, rekao je Gabelica.

Ulaz na Ipsilon odsad ce biti jednostavniji, a pri izlazu još uvijek ostaje problem granicnih prijelaza, a tako ce biti sve dok Hrvatska ne ude u Europsku uniju. Na zastoje na granicnim prijelazima ne možemo utjecati, pa ce protocnost ovisiti i dalje o njima. Gradanima koji se voze od Buja do Umaga bit ce takoder puno lakše, jer se više nece miješati s turistima. To je veliki napredak, smatra Gabelica.

- Mada je ovo tek komadic Istarskog ipsilona, radi se o vrlo važnoj dionici, jer su se upravo na ovom punktu stvarale velike gužve, narocito vikendom. Pozivam javno prijatelje u Sloveniji da pitanje cesta riješimo u sklopu ulaska Hrvatske u EU, jer se ovdje radi o ulazu u najturistickiju hrvatsku županiju. To ce biti dobro i u svjetlu dobrosusjedskih odnosa, rekao je župan Ivan Jakovcic.

Dodao je da ga raduje i cinjenica da su uspjeli riješiti i neke druge prometnice u Istri, kao što su dionice Žminj - Kanfanar i Višnjan - Karojba.

Gabelica je najavio da od listopada nastavljaju punom parom gradnju punog profila Ipsilona da bi se postigao cilj - pustiti u promet dodatnih 70 kilometara ceste i autoceste u 2011. (T. KOCIJANCIC; snimio M. MIJOŠEK)

Vraca se stara regulacija prometa

Otvaranjem nove spojne ceste i kružnog toka vraca se stara regulacija prometa u Plovaniji i na cvoru Markovac, saznajemo od rukovoditelja službe sigurnosti Bina-Istre Tomislava Ladavca. Dakle, vozila koja dolaze u Plovaniju iz pravca Buja imat ce prednost, a ona koji stižu iz Umaga morat ce se obavezno zaustaviti, što je suprotno od onog što je dosad privremeno bilo na snazi, a što je izazivalo ceste prometne nesrece.

Sve se mijenja i na cvoru Markovac, gdje ce prednost imati vozaci, odnosno lokalni promet koji iz Umaga ide prema Plovaniji, dok ce oni koji ondje silaze s Istarskog ipsilona imati znak "stop".


Podijeli: Facebook Twiter