Lakše do besplatne pravne pomoći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Siromašni bi građani koji trebaju pravnu zaštitu, a za nju nemaju novca, uskoro mogli ipak nešto jednostavnije ostvarivati svoje pravo na besplatnu pravnu pomoć. U javnoj su raspravi izmjene i dopune Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a riječ je o zakonu koji je u samom vrhu po kritikama koje su na njegov račun izrekli pučki pravobranitelj i udruge za zaštitu ljudskih prava. Korištenje primarne pravne pomoći ubuduće će biti olakšano. Naime, opća pravna informacija i pravni savjet ubuduće će se pružati u svim predmetima u kojima se radi o pravima građana koja su im priznata pravnim poretkom, a ne samo u pravima koja su određena Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći.

Zanimljivo je da su opća pravna informacija i pravni savjet bili u prvoj verziji zakona o besplatnoj pravnoj pomoći iz 2008. godine. Tri godine kasnije taj je zakon doživio iznimno opsežne izmjene, a u tim izmjenama, tumačenima kao poboljšanja zakona, opća pravna informacija i pravni savjet su izbačeni što je dodatno otežalo pravnu zaštitu najsiromašnijih.

Vraćanje toga u zakon nije ništa drugo nego ispravljanje nepravde počinjene 2011. godine. To je tim važnije jer većina tražitelja besplatne pravne pomoći isprva i traži opću pravnu informaciju ili pravni savjet, a koliko je sustav pružanje primarne besplatne pravne pomoć neefikasan, potvrđuju podaci Ministarstva pravosuđa. Taj je oblik besplatne pravne pomoći 2011. godine odobren u samo 19,5 posto slučajeva. Izmjenama zakona namjeravaju se olakšati uvjeti za ostvarenje prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedini uvjet za ostvarenje tog prava bit će materijalne prilike tražitelja besplatne pravne pomoći koje moraju biti takve da bi angažiranje stručne pravne pomoći ugrozilo uzdržavanje njega i članova kućanstava.

Trenutačno tražitelj mora dokazati i da ne raspolaže dovoljnim znanjem i sposobnošću da ostvari pravo na primarnu pravnu pomoć te da mu pravna pomoć nije osigurana nekim drugim propisom. Donekle će se olakšati i materijalni uvjeti za primanje takve pomoći. Naime, kod svakog se tražitelja te pomoći ispituje njegovo imovno stanje u odnosu na članove kućanstva. Trenutačno se to imovno stanje ispituje samo u odnosu na punoljetne članove kućanstva, a ubuduće će se ispitivati u odnosu na sve članove kućanstva, bez dobnog ograničenja, što bi siromašnima koji trebaju pravnu pomoć donekle trebalo olakšati položaj. Novost je i uvođenje bezuvjetne besplatne pravne pomoć djeci stranim državljanima bez pratnje u Hrvatskoj. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter