Lakovici: Miniranja u proteklih 50 g. narušila statiku kuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamenolom izmedu sela Lakovici i Heraki ponovno je funkciji. Pocetkom tjedna stigli su bageri i poceli pripremati teren za miniranje, unatoc protivljenju mještana i odredbama Prostornog plana opcine Sveti Lovrec po kojima je kamenolom do 2010. trebao biti saniran i zatvoren.

Ovim rijecima docekala nas je grupa od 20-ak mještana lovreckih sela Lakovici, Heraki, Rakovci, Pajari, Ivici i susjednih mjesta, okupljena kraj kamenoloma.



Prošloga tjedna održan je sastanak izmedu mještana, predstavnika Opcine Sveti Lovrec, zagrebacke tvrtke Viadukt koja ima koncesiju nad kamenolomom i njihovog kooperanta, poreckog poduzeca Dekop koje ce eksploatirati kamen. Mještanima su iznijeli namjere o aktivaciji kamenoloma i uvjete pod kojima bi se iskapanja obavljala, uz manje buke, prašine i oštecenja, za razliku od zadnjih 20 i više godina.

Predstavnik Dekopa Dean Pauletic rekao je da su spremni na rjede prometovanje kamiona, prestanak miniranja tijekom ljeta i mjerenja prije miniranja, no mještani sela ostali su složni i rekli cvrsto "ne". Dosta im je uništavanja lokalnih cesta, miniranja, drobljenja kamena i gutanja prašine na svega 50 metara od svojih domova.



Posljednjih godina izgradene su i obnovljene brojne kuce i vile, a stanovnici su se okrenuli turizmu, dobrim dijelom i zato što im je opcinskim prostornim planom obecano da ce se kamenolom zatvoriti i sanirati. Ponovno aktiviranje kamenoloma doživjeli su kao prijevaru i uputili peticiju s više od 400 potpisa Opcini, Istarskoj županiji i ministarstvima zaštite okoliša te turizma, kojom traže njegovo zatvaranje. U utorak su pak prvi strojevi i kamioni ušli su kamenolom i izazvali ogorcenje mještana.

Dok hodamo selom, mještani pripovijedaju da su miniranja u proteklih pola stoljeca narušila statiku kuca, a popucale su, dodaju, i sve šterne u selu. Sve nedace miniranja osjetio je i 86-godišnji Andelo Antolovic, cija se stoljetna kuca na 50 metara od kamenoloma. U studenom 1996. jedna je grota doletjela do krova njegove štale i urušila ga dok je on bio u njoj, a kameni blok mu je pao na ruku pa je ostao bez dijela prsta.



- Zgubija san prst zbog tega, zbog rana san mora pojti i u Pulu na punkcije pluca, nikad kraja. Kad sam ozdravija su mi rekli - moraš najti advokata, ja san ga naša, pokle se to odugovlacilo, advokat je umro i nikad niš nisam dobija. Teško je š njima imati posla. Kad su minirali su rekli da su radili mjerenja i su pokazali da je nekih dva posto opasnost, pokle su minirali i cila se hiža tresla. Neka biže ca, veli Antolovic. (Vedrana HABEREITER, snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter