Laibach na udaru ekologa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliku nedavnu proslavu 30. obljetnice kultne slovenske skupine Laibach u industrijskom gradicu Trbovlju, koja je trebala predstavljati trijumf kultne glazbeno-umjetnicke skupine, pokvarili su zasad nepoznati pojedinci, prosvjedujuci što se medu sponzorima Laibachove proslave našao i francuski Lafarge, veliki lokalni zagadivac okoliša.

Uz Laibachove plakate koji obavještavaju gradanstvo o dogadanjima u Radnickom domu u Trbovlju, gdje je Laibach 1980. i osnovan, preko noci su osvanuli i plakati na kojima se - uz tipicnu lajbahovsku ikonografiju kojoj je pridodan znak Lafargea - Laibach optužuje da se prodao novome "nesmiljenom« bogu: kapitalu.

Ponekad i fašisti
"Podite i širite novost: Kapital je bog! A Laibach je njegov prorok!", karikiraju na plakatu vezu Laibacha i francuske kompanije koja je u Trbovlju kupila lokalnu cementaru, te malu i zatvorenu dolinu u kojoj se Trbovlje nalazi zagaduje kao cetiri ili pet spalionica otpada odjednom.

Laibachov odgovor bio je trenutacan. "Laibach se bavi patafizikom i alkemijom, a ne fizikom i kemijom. Pri svom radu moguce je da smo ponekad i fašisti, ali definitivno nismo ekološki fašisti i cistunci", porucuju iz Laibacha, objašnjavajuci da ta skupina bez cementare i elektrane u Trbovlju ne bi imala svoje "ontološko pokrice".

"Dimnjake, tvornice, industrijske objekte - te piramide 20. stoljeca - jednostavno organski trebamo, jer opravdavaju formu i sadržaj našega prapocela", sprdala se skupina s prosvjednicima, proglasivši optužbe da je uzela "krvavi novac" od Lafargea apsurdnim.

Verbalna masturbacija
Medutim, u meduvremenu su nepoznati protivnici Laibacha i Lafargea dobili i javni glas jer je ekološka udruga Eko krug, koja najglasnije upozorava na Lafargeovo onecišcenje okoliša, podržala prosvjed protiv Laibacha, iako nijece sudjelovanje u plakatnom ratu.

U Eko krugu su, naime, itekako nezadovoljni Lafargeovim sponzoriranjem obljetnice Laibacha, naglašavajuci kako je Laibach prešao put od "vizionara koji se usudio dignuti glas protiv nekadašnjeg socijalistickog sistema, da bi se današnjem kapitalistickom podredio".

"Nekoc cenzurirani, danas su postali cenzori", aludirali su ekolozi na cinjenicu da su protulajbahovski plakati samo nekoliko sati nakon što su osvanuli ekspresno potrgani, opet zahvaljujuci trudu nepoznatih pojedinaca.

Proglašavajuci ponudeno objašnjenje Laibacha "verbalnom masturbacijom", u Eko krugu su Neue Slowenische Kunst - naziv umjetnickog kolektiva u sklopu kojeg djeluje i Laibach - prigodno preimenovali u Neue Slowenische Kurs, odnosno u Novi slovenski smjer - sluganstvo.


Podijeli: Facebook Twiter