Lagarde: Svjetsko gospodarstvo u opasnoj fazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Postoji rizik od širenja svjetske financijske nestabilnosti ako svjetska gospodarstva ne budu reagirala zajednicki, upozorila je u srijedu u Pekingu glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

- Ne budemo li djelovali zajednicki, svjetsko gospodarstvo ce se izložiti riziku od širenja nesigurnosti i financijske nestabilnosti, upozorila je, misleci pritom na dužnicku krizu i na prijetnju recesije, u govoru koji je održala na pocetku dvodnevna posjeta Kini.

- Svjetsko gospodarstvo je ušlo u opasnu i nesigurnu fazu, istaknula je direktorica MMF-a napomenuvši da Azija nece biti poštedena.

- Kini treba jaka valuta, kazala je takoder, u casu kada se glavni trgovinski partneri Kine žale na nizak tecaj juana, koji je, smatraju, odgovoran za golem trgovinski suficit koji Peking gomila.

Lagarde je doputovala u Peking u prvi posjet Kini otkako je na dužnosti glavne direktorice fonda. S kineskim celnicima ce razgovarati o posljedicama dužnicke krize u Europi i uvjetima u kojima bi drugo po snazi svjetsko gospodarstvo moglo biti dovedeno u položaj da kupuje više javnog duga u Starom svijetu.


Podijeli: Facebook Twiter