LAE sa Slavišom Grujićem o vrednovanju rudnika

Slaviša Grujić i Dean Zahtila (I. RADIĆ)
Slaviša Grujić i Dean Zahtila (I. RADIĆ)

Udruga Labin Art Express (LAE) danas je ugostila potpredsjednika Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Slavišu Grujića, upoznavši ga s iskustvima u kulturno-turističkom valoriziranju prostora bivšeg ugljenokopa u sklopu njenih projekata Podzemni grad i Rudnici kulture.

Posjetu je kumovao nedavni susret članova LAE-a i Grujića na skupu u Vrdniku (Vojvodina) u sklopu projekta "Rudnici kulture", koji umrežava organizacije što se bave zaštitom industrijske, posebno rudarske baštine na području bivše Jugoslavije.

Osim Vrdnika, partneri labinskoj udruzi na tom projektu, koji financijski podupire Europska kulturna fondacija, jesu i rudarske sredine Idrija (Slovenija), Mojkovac (Crna Gora), Prijedor i Banovići (Bosna i Hercegovina). Projekt će biti zaključen na jesen iduće godine međunarodnom konferencijom u Labinu.

- Zanimaju me iskustva LAE-a: što i kako uraditi, kako financirati vrednovanje rudnika, uz čiju pomoć te što je zapravo krajnja korist, ta kreativna ekonomija, za kojom trenutno toliko čeznemo. Ovo što je dosad učinjeno u Labinu djeluje impresivno.

Odmah sam zamislio kako bi to, uz malo sreće, moglo izgledati s našim jedinim, također zatvorenim rudnikom u Vrdniku, izjavio nam je Grujić, koji obnaša i funkciju pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informiranje.

U društvu predsjednika LAE-a Deana Zahtila i njegove suradnice Tamare Nestorović obišao je rudarsko-industrijski kompleks Pjacal, zaštićeno kulturno dobro, tamošnju nedavno uređenu gradsku knjižnicu i KUC Lamparnu.

- Tko zna, možda će ovakva suradnja pridonijeti da rudnici u zemljama bivše države ponovno počnu živjeti na neki drugi način, zaključio je Grujić, koji je u Labin stigao iz Pule, gdje je sudjelovao na otvorenju Sajma knjiga u Istri, s obzirom na to da je Vojvodina jedan od partnera manifestacije.

Dužnosnikov je posjet LAE-u, naglašava Zahtila, bio privatni, izvan protokola, pa je izostala nazočnost predstavnika labinske gradske vlasti. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter