LAE: Potpisivanje predstavke Vladi o Plominu 3

Tamara Nestorović (I. RADIĆ)
Tamara Nestorović (I. RADIĆ)

Za dva tjedna u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji započet će potpisivanje tzv. predstavke Vladi, u kojoj će građani moći, kad to već nisu u prilici učiniti putem referenduma, iznijeti stav o izgradnji Termoelektrane Plomin 3 (500 MW) na ugljen i uz tehnologiju kakvu planira investitor Hrvatska elektroprivreda, najavila je danas novinarima Tamara Nestorović iz Labin Art Expressa XXI.

Ta udruga akciju, koja će potrajati 100 dana, organizira s Eko Kvarnerom, i to pod kapom projekata "Građanska inicijativa mladih za referendum o izgradnji termoelektrane Plomin 3" i "Građanski forum o izgradnji TE Plomin 3", čiji je cilj poticati sudjelovanje građana, posebno mladih, u odlučivanju o važnim pitanjima za njihovu zajednicu.

- Lokalne i regionalne vlasti pregovaraju s HEP-om bez sudjelovanja građana, a i civilni sektor gotovo se pomirio s činjenicom da će se termoelektrana graditi bez obzira na interese i želje stanovništva.

Većinom se pregovara iza zatvorenih vrata pa javnosti nema informacija o tome gdje, kada, zašto i o čemu, rekla je Nestorović o razlozima pokretanja spomenutih projekata koje financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Građani bi, kazala je, bili cjelovito informirani u slučaju da se izrade nezavisne studije o utjecaju ugljenare na zdravlje i okoliš, odnosno ekonomskoj isplativosti projekta Plomin 3 te poslušaju mišljenja nezavisnih stručnjaka o tome je li izgradnja novog bloka elektrane najbolja opcija.

- Pritiskat ćemo lokalne i područne vlasti da ih vodi interes glasača-građana, a ne samo političkih stranaka, naglasila je, između ostalog, Nestorović.

- Nisam ni za kakvu novu elektranu. Da se mene pita, sravnila bih sa zemljom "jedinicu" i "dvojku" čim im istekne rok te ondje izgradila odmaralište, poručila je ova najmlađa labinska gradska vijećnica upitana o njenom stavu glede Plomina 3.

Zaključno je pozvala potencijalne volontere da se pridruže Građanskoj inicijativi i forumu u radu na punktovima, organiziranju okruglih stolova i javnih tribina, dizajniranju edukativnih brošura, provođenju medijske kampanje te sličnim aktivnostima. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter