Ladonjine mjere racionalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pismeni odgovor Dina Kozlevca, predsjednika Skupštine Istarske županije, na Ladonjine prijedloge mjera za racionalizaciju poslovanja Županije, tematskih sjednica o Uljaniku i zaštiti okoliša bio je povod konferenciji za novinare Ladonje, na kojoj su svoje stavove iznijeli Plinio Cuccurin, predsjednik i Vlado Ivetic, vijecnik Ladonje i potpredsjednik Županijske skupštine.

- Predsjednik Skupštine u svojem odgovoru priznaje da je naš prijedlog o racionalizaciji sacinjen sukladno poslovniku, no unatoc tome tvrdi da ga nije korektno uvrstiti u dnevni red jer nisu stvorene pretpostavke za njegovo usvajanje. To upucuje na zakljucak da je racionalizacija opravdana, no da se ceka da taj politicki potez povuce pozicija, a ne opozicija, rekao je Cucurin.

- Buduci da formalno, a i sadržajno, Kozlevac ne vidi prepreke, vec ih vidi u pripremi materijala za uvrštavanje u dnevni red, cime priznaje da su vijecnici Ladonje ispravno predložili tocku dnevnog reda, jasno je tko laže i obmanjuje javnost, istaknuo je Cuccurin i naglasio da su se upravo iz tih razloga odlucili za nastavak bojkota Skupštine Istarske županije.

Usprkos protestnom nedolasku na sjednicu u ponedjeljak, oni ce uputiti i u hitnu proceduru predložiti cetiri tocke dnevnog reda.

Rijec je o Zakljucku o objedinjavanju javne nabave na podrucju cijele županije; Zakljucku o objedinjenom vodenju racuna, povecanju likvidnosti, boljim uvjetima štednje i dobivanja pozajmica temeljem sklapanja ugovora s jednom poslovnom bankom na podrucju županije; Zakljucku o spajanju trgovackih društava, ukidanju nadzornih odbora, naknada za rad u NO-ima i upravnim vijecima i objedinjavanju upravih odjela i preraspodjeli poslova unutar postojecih djelatnika te Zakljucku o izradi jedinstvenog sustava profesionalnog usavršavanja, školovanja i doškolovanja, odnosno jedinstvenih mjerila za studentske nagrade i potpore na razini Županije i jedinica lokalne samouprave te o udruživanju sredstava radi ravnomjernijeg i pravednijeg stjecanja prava na znanje.

- S prvim prijedlogom smatramo da bi ušteda iznosila 40 milijuna kuna, s drugim otprilike 700 tisuca kuna, dok bi se trecom i cetvrtom stavkom onemogucili smanjivanje placa djelatnika u Istarskoj županiji te potaknuli odgovori na pitanje povecanja broja nezaposlenih, rekao je Cuccurin.

Cuccurin je pozvao župana da zapocne rad na racionalizaciji te uz to iskazao bojazan da bi se razlozi rebalansa proracuna i smanjenja placa županijskim djelatnicima mogli pronaci u prebacivanju odgovornosti na Vladine mjere racionalizacije.

Vlado Ivetic upozorio je da ce u prijedloge Skupštini uvrstiti i zakljucke na temu ravnopravnosti spolova i to podrškom dokumentu koji su proveli porecki Centar za gradanske inicijative i stotinjak žena iz cijele Istre.


Podijeli: Facebook Twiter