Ladonjaši šire lažne informacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ladonja je vec u dva navrata u medijima iznijela tvrdnju da je investicija izgradnje sportske dvorane i rekonstrukcija talijanske škole te škole Zvane Crnja u Rovinju premašena za deset milijuna kuna. Namjerno plasiraju lažne informacije jer ne znaju razlikovati ukupne troškove od investicije.

Prvo smo mislili da se radi o nesnalaženju njihovih vijecnika kad se radi o tumacenju troškova, a onda smo shvatili da to rade namjerno. Naime, predmet ovog ugovora koji je potpisan na 75, 6 milijuna kuna nisu troškovi koji su prethodili izgradnji i koji ce možda uslijediti", rekao je na konferenciji za novinare nacelnik Uprave Istarske županije Valerio Drandic.

Na novinarsko pitanje koliki su troškovi koji su prethodili izgradnji odgovorio je da te podatke nema. Ponovio je da nema prekoracenja ugovorene cijene i da postoji povjerenstvo, sastavljeno od clanova ministarstva obrazovanja, Grada Rovinja i Istarske županije, koje nadgleda provedbu projekta.

Porucio je gradanima da ne brinu oko škole i da ce eventualni dodatni troškovi biti predmet rasprave na županijskoj skupštini, a Ladonji je porucio da su izabrali krivi projekt za skupljanje politickih bodova.

"Nositelj investicije je ministarstvo, a ugovor o sufinanciranju radova potpisali su 2008. Grad Rovinj koji snosi 40 posto troškova, ministarstvo koje placa 50 posto i Istarska županija koja financira izgradnju sa deset posto. U planu je radove završiti do pocetka sljedece školske godine i time ce se dobiti 10.700 kvadrata neto korisne površine u dvije škole i dvorani, rekla je Vesna Sagaj, viša savjetnica za kapitalnu izgradnju županijskog upravnog odjela.

Kao bivša ravnateljica obje rovinjske škole, a danas dožupanica, Viviana Benussi naglasila je da niti jedna lipa koja je utrošena u škole nije uzalud utrošena i da se na prosvjeti ne smije štedjeti.

- Trebamo stvarati prostor koji je stimulativan i iz kojeg ucenici ne bježe. Dugo godina smo se žalili da nemamo standarde u školama, a sad kad se u škole ulaže postajemo kritizeri", rekla je Benussi. (T. GRBIC)

Ivo Uccio Miletic: Trojac iz IDS-a ne zna koliki su troškovi koji su prethodili izgradnji sportske dvorane

"Svjedoci smo još jednog pokušaja zamagljivanja cinjenica i prikrivanja istine, naravno u režiji IDS-a na konferenciji za novinare Valerija Drandica, Viviane Benussi i Vesne Sagaj", u priopcenju u utorak navodi Ivo Uccio Miletic iz rovinjske Ladonje.

- Zanimljivo da trojac iz IDS-a zna razliku izmedu ukupnog troška i investicija, ali nitko od njih troje ne zna koliko su iznosili troškovi koji su prethodili izgradnji sportske dvorane i rekonstrukciji talijanske škole te škole Zvane Crnja u Rovinju. Možda je to zbog toga što se radi o javnom novcu, pa ih to i ne zanima, ionako ce gradani to platiti.

Kao uvijek do sada kada se u Istri gradilo, cinilo se to znatno skuplje nego u drugim županijama i novcem gradana raspolagalo se netrasparentno i aljkavo. Neka gradani prosude sami tko tu govori neistinu, cinjenica je da u dokumentu pod nazivom Plan rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini osnovnih i srednjih škola Istarske županije za 2011. godinu predvideni ukupni trošak za izgradnju srednjih škola i dvorane u Rovinju iznosi 85 milijuna kuna, navodi Ivo Uccio Miletic, te dodaje:

"Možemo se i dalje služiti demagogijom, nazivati to tako ili onako, ali cinjenica je da cemo toliko placati, a za pretpostaviti je po posljednjim izjavama koje nam dolaze s konferencije za novinare da trošak može biti i veci. To nije nužno i ulaganje u školstvo i boljitak naše djece, može se raditi samo o neznanju i nemaru onih koji na projektu rade. Je li rezultat takvog ponašanja IDS-a da je Varaždinska županija razvijenija od Istarske? Pitamo se mogu li gradani Istre ozbiljno doživljavati ovo što IDS govori". (GI)


Podijeli: Facebook Twiter