Ladonja se vraca u skupštinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijskoj skupštini, zakazanoj za ponedjeljak, 2. kolovoza, u Pazinu, prisustvovat ce i predstavnici najjace opozicijske opcije - županijski vijecnici s Nezavisne liste Plinija Cuccurina.

- Odlucili smo se vratiti jer je ispoštovana procedura, potvrdio nam je jucer Cuccurin, koji veli da je predsjednik Skupštine Dino Kozlevac konacno pokazao volju za primjenom skupštinskog poslovnika.

Vijecnici Ladonje su, podsjecamo, napustili Skupštinu 10. svibnja zbog neuvažavanja njihovih prijedloga i neuvrštavanja tih prijedloga na dnevni red Skupštine. "Hocemo li se i kada vratiti na Skupštinu odlucit neki potezi ako ih bude", pojasnio je tada Cuccurin razloge za moguci prekid bojkota rada Županjske skupštine. A ti su se potezi sada dogodili.

Ušteda i racionalizacija
Iako u radu Skupštine 28. lipnja nisu sudjelovali, ovih je osam vijecnika predsjedniku Skupštine poslalo cetiri prijedloga zakljucka za koje su tražili da se po hitnom postupku uvrste na dnevni red. To je i ucinjeno, pa su oni dio dnevnog reda Skupštine 2. kolovoza. Radi se o prijedlozima vezanim za uštede i racionalizaciju u poslovanju Istarske županije.

Iz Ladonje predlažu objedinjavanje javne nabave za podrucje cijele Županije, ukljucujuci gradove i opcine, ali i objedinjavanje vodenja racuna kod jedne banke zbog povecane likvidnosti te boljih uvjeta štednje i dobivanja pozajmica. Predlaže se i ukidanje nadzornih odbora u trgovackim društvima gdje je jedini osnivac Županija, ukidanje naknada za rad nadzornih odbora i upravnih vijeca, objedinjavanje upravnih odjela i preraspodjela poslova medu djelatnicima.

Studentske nagrade
Ladonja traži i uvodenje jedinstvenog sustava profesionalnog usavršavanja i jedinstvena mjerila za studentske nagrade i potpore na razini Županije, opcina i gradova radi ravnomjernijeg i pravednijeg stjecanja prava na znanje.

Cuccurin kaže da su prijedlozi Ladonje bili na skupštinskim odborima za društvene djelatnosti i za financije, ciji su clanovi iz redova vladajuce koalicije bili jako zainteresirani i dobro pripremljeni za raspravu te se vodio vrlo konstruktivan dijalog. To Cuccurin smatra ocitim znakom da su teme vezane za racionalizaciju znacajne i aktualne. Na odborima su dane neke korekcije na njihove prijedloge s kojima su se oni složili u cilju postizanja zajedništva.

- Intencija je da se sadržajno pocne raditi, istice Cuccurin, kojem je manje važno kojim ce rijecima to biti napisano u prijedlogu zakljucaka. Mišljenje istarskog župana, veli, nisu dobili.

Od Miodraga Cerine, procelnika Kabineta župana, saznajemo da ce se župan na samoj Županijskoj skupštini ocitovati o prijedlozima zakljucaka Nezavisne liste Plinija Cuccurina. Po poslovnickim odredbama kada župan nije predlagac akta i on - kao i radna tijela Skupštine - treba dati mišljenje o tom aktu. U skupštinskom poslovniku piše da iznimno župan može mišljenje, prijedloge i stajališta na prijedloge akta uputiti izravno Skupštini.


Podijeli: Facebook Twiter