Ladonja: Rovinjska vlast se boji građanske sloge

Raoul Privileggio (M. MEDIĆ)
Raoul Privileggio (M. MEDIĆ)

"Iako je statutom grada kroz dva članka predviđeno osnivanje mjesnih odbora, rovinjska vlast od dana izglasavanja statuta do danas uporno izbjegava njihovo formiranje. Pretpostavljamo da je glavni uzrok takvog ponašanja strah od decentralizacije moći, jer su upravo odbori institucija koja omogućuje svakom građaninu da sudjeluje u odlučivanju što očito vladajućima na pogoduje", rekao je Raoul Privileggio iz rovinjske Ladonje na današnjoj konferenciji za novinare.

Privileggio je naglasio da u Ladonji neće prihvatiti opravdanje da se mjesni odbori ne osnivaju iz financijskih razloga već će osigurati sredstva tako da će ukinuti savjetnike gradonačelnika te tih godišnjih 250 tisuća kuna usmjeriti na financiranje MO-a.

Dodao je da građani sada svoje probleme mogu jedino rješavati peticijama jer nemaju adresu svog predstavnika, osobe s kojom bi bez straha od odbijanja ili neuspjeha mogli razgovarati o problemima i predlagati rješenja, a koja bi potom jednostavnije i organiziranije mogli uputiti gradskom Vijeću na razmatranje.

- Mjesni su odbori tradicionalno bili mjesta na kojima su građani redovito nalazili, družili i otvoreno razgovarali o svojim potrebama, predlagali rješenja i donosili zaključke koji su uvijek bili na strani građana, a nikada na strani uskih interesa pojedinaca na vlasti. Stoga ne čudi što autokratska rovinjska vlast nema interesa osnovati mjesne odbore. Očito se boje građanske sloge koja bi ih, s obzirom na način na koji se ponašaju prema njima, opravdano i sigurno mogla ugroziti, zaključio je Privileggio. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter