Ladonja: Pula je najzapušteniji istarski grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pula je zasigurno najzapušteniji istarski grad, a gradska uprava uopce ne razmišlja kako poboljšati turisticku ponudu te Pulu prikazati kao grad kulture i turizma", upozorio je Filip Zoricic iz Ladonje, koji je održao konferenciju za novinare na zapuštenom kupalištu Stoja da bi potkrijepio svoje rijeci.

Osvrnuvši se na, kako je rekao, pet najkriticnijih gradskih tocki, naveo je da su jedna od njih upravo gradske plaže, kupališta Stoja i Valkane, koje su jako zapuštene.

- Grad nikako da riješi problem ove dvije plaže koje ne samo da su važne za turisticku sezonu, nego i za gradane Pule, koji ih, nažalost, sve više zaobilaze jer su ova kultna mjesta za mnoge generacije danas postala opasna, naveo je Zoricic te dodao da bi se objekti na Stoji trebali pod hitno obnoviti ili, kako je predložio Institut gradevinarstva Hrvatske, na mjestu stare izgraditi novu gradevinu. Uz to, spomenuo je i ideju o izgradnji nove zgrade na Valkanama.

Kratko se osvrnuo i na brojne povijesne lokalitete u gradu koji su, unatoc njihovu upozoravanju, i dalje obrasli raslinjem, zapušteni i puni smeca, cudeci se izjavi gradonacelnika Miletica danoj u protekloj kampanji da bi Pula 2020. godine trebala postati Europski grad kulture.

Zoricic se zapitao i što je s brojnim projektima poput "Dolcevite", uredenja Trga kralja Tomislava, koji se stalno najavljuju, no njihova realizacija nikako da pocne.

- Projekt obnove fasada u gradu trebao je, po gradonacelnikovim najavama, biti gotov do jeseni 2010., no danas je ocito da je on još jedna od gradskih trakavica i dokaz nesposobnosti aktualne uprave da grad postane uredeniji i ljepši, ustvrdio je Zoricic.

Osvrnuo se i na izgled ulica u centru grada te naveo da se odustalo od oplocenja Ulice Sergijevaca, na natjecaj za idejno rješenje uredenja Kandlerove nije pristigla niti jedna ponuda, a Pula se polako pretvara u šetnicu neukusa koja turistima ne nudi autohtone sadržaje. Primjeri ostalih gradova, poput Hvara, Splita ili Raba, dokaz su, naglasio je, da se gradskim odlukama može utjecati na izgled i sadržaj štandova u centru grada pa tako i na njegov cjelokupan izgled.

- Na kraju postavljam pitanje o parkiranju u gradu: što je s obecanjima o izgradnji novih parkirališta i parkirnih kuca u širem centru grada, što je s Marsovim poljem, Dobrichevom ulicom, parkiralištem kod žute škole, upitao se Zoricic, uz rijeci da u Ladonji stalno ponavljaju da je obecanja potrebno uskladiti sa suštinskim i realnim potrebama, ali i mogucnostima.


Podijeli: Facebook Twiter