Ladonja predlaže raspravu o zdravstvu

Mauricio Licul i dr. Irenko Srdoč (B. PETROVIĆ)
Mauricio Licul i dr. Irenko Srdoč (B. PETROVIĆ)

Vijećnik Ladonje u Gradskom vijeću Maurizo Licul i dr. Irenko Srdoč na jučerašnjoj su konferenciji za novinare najavili da će Ladonja vijeću predati interpelaciju o potrebi rasprave o javno-zdravstvenom standardu u gradu te analizi stanja u Općoj bolnici Pula.  

- Budući da zdravlje građana južne Istre, a najviše Pule, ovisi o stanju o pulskoj bolnici, smatramo da je od strateškog interesa postaviti pitanje standarda zdravstvenih usluga, a samim time i pitanje pulske bolnice raspraviti na vijeću. Potrebno je analizirati stanje i efikasnost dosadašnje realizacije projekta nove bolnice, ali i hitno poduzeti konkretne mjere da bi se standard zdravstvenih usluga u bolnici podigao na višu razinu, naveo je dr. Srdoč.

Kako veli, nije nikakva tajna da su se na valovima projekta izgradnje nove pulske bolnice prikupljali politički bodovi u već nekoliko navrata pred izbore pa se postavlja legitimno pitanje odgovornosti za ispunjenje obećanog.

- Danas, nakon godinu dana, stanje pulske bolnice je još teže, toliko teško da sam ministar najavljuje mogućnost preuzimanja Opće bolnice pod državnu nadležnost, veli Srdoč te dodaje da u Ladonji smatraju da ova tema nadilazi politička opredjeljenja te bi se o njoj na vijeću trebao postići konsenzus.

Licul je naglasio da se u Ladonji još uvijek nadaju da će gradnja nove bolnice početi, no da je od momenta izrade projekta do danas puno toga izmijenjeno pa se pitaju je li koncept nove bolnice i danas aktualan kad se zna da će teret bolnice te financiranje zdravstva padati na leđa istarskih građana, od kojih najmanje 50.000 gravitira Rijeci i koristi usluge KBC-a Rijeka, dok će desetak tisuća od srpnja, odnosno ulaska u EU, lakše moći koristiti usluge bolnice u Izoli.

Zaključio je da je želja Ladonje da se ovom interpelacijom potakne gradska vlast da ovoj temi da značajno mjesto jer je zdravlje građana od presudne važnosti za budućnost cijelog Poluotoka.

Upitan da prokomentira aktualnu političku situaciju Licul je naveo da, što se tiče spominjanja destabilizacije Istre te uspoređivanja premijera Milanovića s pokojnim predsjednikom Tuđmanom može samo kratko i jasno reći da Jakovčiću "trebaju toplice po hitnom postupku".

- Jedino što je zaista destabilizirano jest Jakovčićevo tlo pod nogama i njegova percepcija stvarnosti. Budite uvjereni da cijela ova IDS-ova i Jakovčićeva galama nije radi Istre i njenih građana, već isključivo radi Jakovčićeve fotelje, kazao je Licul te dodao da smatra da je došlo vrijeme da sve snage istarske opozicije zajedno izrade zajednički program, odnosno da se građani Istre okupe oko programa, a ne oko politike. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter