Ladonja: Podrucnoj školi Štinjan ni kune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Mjesnog odbora Štinjan, koje ujedno tijekom zimskih mjeseci ucenicima tamošnje podrucne škole Veli Vrh služe kao dvorana za tjelesni odgoj, u srijedu su clanovi Ladonje Dušanko Babic i Filip Zoricic održali konferenciju za novinare ne bi li ukazali na probleme s kojima se djeca i nastavnici ove škole svakodnevno susrecu.

Zoricic je napomenuo da su vec u nekoliko navrata isticali da je OŠ Veli Vrh megalomanski i reklamni projekt gradske vlasti, koji je usto i pun aljkavosti. Naime, veli on, sredinom 2008. godine gradska je uprava najavila da ce projekt koštati od 30 do 35 milijuna kuna, potom je to po odabiru projekta povecano na 50 milijuna, da bi kasnije bio potpisan okvirni sporazum sa Strabagom na 48 milijuna.

U lipnju 2009. godine, pak, potpisuje se ugovor na ukupnu vrijednost od 56 milijuna kuna, i to bez PDV-a. Od Zagrebacke banke je potom, nastavio je Zoricic, podignut kredit na 33 milijuna kuna, a država i Istarska županija donirale su 1,5 milijuna. Racunalo se na još 20 milijuna kuna, no taj novac nikad nije stigao pa je u istoj banci podignut još jedan kredit od 40 milijuna.

- Ukupni izdaci za gradnju škole su 89,7 milijuna kuna, a kredit iznosi 73 milijuna. Takoder, pojavili su se i dodatni troškovi, procijenjeni na oko 600 tisuca kuna bez PDV-a, kao i uredenje okoliša, za koje je planirano utrošiti 3,7 milijuna kuna, rekao je Zoricic.

Zapitao se ima li u razlici od 55 milijuna kuna (od pocetnih 35 do krajnjih 90 milijuna) aljkavosti, neznanja i nedomacinskog ponašanja prema tudem novcu. Tim više, dodao je Babic, što od tog silnog novca nije potrošena ni jedna jedina kuna na podrucnu školu u Štinjanu, koja tek odnedavno ima toplu vodu.

- Škola radi u dvije smjene i ima samo dvije ucionice, a zahod ne odgovara ni minimalnim tehnickim uvjetima. U školi je 45 ucenika, rekao je Babic te napomenuo da je, uz pomoc mještana, MO Štinjan uložio vlastita sredstva te osposobio prostorije MO-a, koje povremeno služe kao sportska dvorana, kao i kupio bojlere da bi djeca imala toplu vodu. Kaže da su zbog svega toga dva puta pozvali nadležnog gradskog procelnika Erika Lukšica, no on nije našao vremena da ih posjeti.

Babic je izrazio ogorcenje što se od silnog novca koji je ulupan u glavnu školu nije mogao izdvojiti minimalni iznos za školu u Štinjanu, da bi se djeci osigurali dostojni uvjeti za školovanje.

- Toliko o apsurdnosti projekta "Istra znanja", teškog 700 milijuna kuna, zakljucio je Zoricic. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter