Ladonja: Plomin je Gradu Rovinju nebitna tema

Sven Zvocak (M. MEDIĆ)
Sven Zvocak (M. MEDIĆ)

- Dok su se Slovenija i Primorsko-goranska županija oglasili o investiciji u Plominu, odnosno zauzeli stav o tipu pogonskog goriva i samim time stopi zagađenja okoliša, rovinjski politički vrh, koji se tako često hvali uspjesima u turizmu i čistoćom okoliša, još uvijek nema stav o Plominu 3, temi čiji će krajnji ishod imati neosporno učinka na sve nas i generacije koje dolaze, rekao je Sven Zvocak, član rovinjske Ladonje, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, ujedno i saborski zastupnik, nije zainteresiran za tu temu jer nije našao trenutak očitovati se o njoj, ali je digao ruku za sporni Zakon o energetici koji otvara vrata ugljenu kao energentu za Plomin 3.

- Licemjerno je da predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić diže tužbu protiv nadležnog ministarstva zbog plina, a istovremeno njegovi zastupnici u Saboru Valter Boljunčić i Giovanni Sponza dižu ruku za zakon koji otvara vrata ugljenu, rekao je Zvocak te je dodao da tim činom odašilju vrlo jasnu poruku da su im stavovi oko Plomina očito nejasni.

Zvocak je iznio i podatak da je Ladonjin vijećnik Raoul Privileggio predsjedniku rovinjskog vijeća u rujnu predložio da se to pitanje uvrsti kao točka dnevnog reda da bi se zauzeo jasan stav Grada, no od predsjednika vijeća Davorina Flega dobio je negativan odgovor.

Točnije, pojašnjeno je da je donošenje stava Gradskog vijeća preuranjeno s obzirom na sjednicu Skupštine Istarske županije, na kojoj su 24. rujna doneseni zaključci o problematici izgradnje TE Plomina 3 te je najavljena i tematska sjednica po tom pitanju.

- Danas je 22. studenoga te je očito da je još uvijek Gradskom vijeću Rovinja preuranjeno donijeti jasan stav. Možda bi vijećnici trebali pričekati da se elektrana izgradi, a tek potom sazvati sjednicu na tu temu, zaključio je Zvocak. (M. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter