Ladonja objavila troškove na nepostojecoj stranici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakon o financiranju politickih aktivnosti i izborne promidžbe tocno propisuje sve što trebaju uciniti stranke, nositelji nezavisnih lista i kandidati pa cak i to da ministar financija propisuje obrasce za izvješca o troškovima izborne promidžbe i o donacijama za njeno financiranje. Navedena izvješca su dužni javno objaviti na svojim web-stranicama ili putem dnevnog tiska najkasnije do 28. studenog do 24 sata.

U potrazi za takvim podacima koji se odnose na glavne igrace u 8. izbornoj jedinici, problema uglavnom nije bilo. Uredno su ispunili obrasce u HDZ-u i strankama Kukuriku koalicije i objavili ih na svojim web-stranicama. Hrvatski laburisti su prikazali vrlo detaljno, cini mi se, baš svaku kunu koju su imali u promidžbi.

Doci do podataka za politicku stranku Ladonja je bilo znatno zahtjevnije i dugotrajnije. Buduci da se aktivnosti Ladonje, ukljucujuci i izborne, objavljuju na web-stranici ladonja.org, prvo smo kliknuli tamo. Uzalud, jer izvješca nismo našli. Potom smo kontaktirali glasnogovornicu Ladonje Eni Ambrozic da bi nas ona uputila na stranicu ladonja.info.

I doista, izvješca su bila tamo - na stranici za koju nitko pojma nema da postoji - i još su uz to bila necitljiva. Niti ih vješti informaticari nisu mogli uciniti citljivijima.

Sljedeci korak u potrazi za podacima bio je poziv nositelju liste Pliniju Cuccurinu, koji nas je uputio na svoju tajnicu. Tajnica nas je uputila na web-stranicu koju smo vec posjetili. Na kraju smo zajednickim naporom dešifrirali podatke, a njihovu je tocnost dodatno provjeravala kod knjigovode. Svaka cast Cuccurinovoj tajnici na svesrdnoj pomoci, ali - kako da se gradani informiraju? (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter