Ladonja: Neka vijećnici zauzmu stav o Plominu 3

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Ladonja u roku od 30 dana zahtijeva sazivanje izvanredne Skupštine Istarske županije o izboru energenta u budućem bloku C TE Plomin radi sprečavanja nenadoknadive štete.

Naime, na današnjoj konferenciji za novinare županijski vijećnik Ladonje Ivan Uccio Miletić kazao je da Skupština nije nikad raspravljala o gradnji bloka C. Stoga je Ladonja uputila Skupštini zaključak kojim od župana zahtijeva da osigura vijećnicima potpune informacije o studiji utjecaja na okoliš, izboru energenta i izgradnji bloka C te da na izvanrednoj sjednici pokrene raspravu o tome.

Izgradnjom bloka C predviđaju se zahvati koji su u suprotnosti sa županijskim prostornim planom, tvrde u Ladonji. Skupština nije razmatrala koliko bi gradnja bloka C na ugljen utjecala na okoliš te stoga bez uvida i rasprave ne može prihvatiti stav povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš o tome da je zahvat prihvatljiv za okoliš. U Ladonji smatraju da, osim ugljena, u obzir treba uzeti i zemni plin kao potencijalni energent.  

Na naše pitanje jesu li protiv izgradnje bloka C na ugljen, Miletić odgovara da traže objašnjenje. "Pozivati građane na referendum je licemjerno ukoliko oni o elektrani nemaju informaciju. Pozivamo struku da nam da objašnjenja", rekao je.

Mauricio Licul rekao je da je o Plominu potrebno zajedničko stajalište svih političkih opcija u Istri jer se ova važna tema tiče svih. Politička pozicija je, kaže, to trebala napraviti puno ranije.

"Ivan Jakovčić je izjavio da se, dok je on župan, neće graditi TE na ugljen. Da se ne bi dogodilo psi laju, karavane prolaze, predlažem županijskim vijećnicima da prihvate zaključak", poručio je Miletić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter