Ladonja: Nedostatan kapacitet doma Domenico Pergolis

Raoul Privileggio (A. POKRAJAC)
Raoul Privileggio (A. POKRAJAC)

Gradski vijećnik Raoul Privileggio podsjetio je na konferenciji za novinare da Ladonja već četiri godine upozorava na nedostatan kapacitet Doma za starije i nemoćne "Domenico Pergilis". U međuvremenu pomoćni objekt doma u Zagrebačkoj ulici zatvorila je inspekcija, pa je u matičnome uz velik napor osoblja zbrinuto dodatnih pedesetak štićenika.

- Prema našim informacijama u domu bi trebalo biti 118 osoba, a boravi ih tridesetak više. Ni godinu dana od zatvaranja pomoćnog objekta ništa nije učinjeno, pa je privremeno rješenje postalo trajno. Alarmantan je podatak da je na listi čekanja za smještaj u dom čak 320 osoba, rekao je Privileggio.

Podsjetio je da su sa time vijećnici Ladonje upoznali županijske vijećnike i zatražili od župana i Županije, kao osnivača i vlasnika domova za umirovljenike da hitno nešto poduzmu kako bi se sadašnjim i budućim štićenicima rovinjskog doma osigurao dostojanstven i pristojan boravak. Odgovor je bio da su upoznati sa problemom, ali nemaju novaca za adaptacije i proširenje.

- Svjesni smo financijske situacije, ali je očito da Županija za rovinjski dom nema kratkoročnih planova. Zbog toga apeliramo na Grad Rovinj da preuzme inicijativu i poduzme korake kako bi se korisnicima doma pružila mogućnost da provedu zimu u humanijim uvjetima.

Tražimo i da se hitno donese izvedivi plan kojim bi se lista čekanja skratila, kako bi stariji i nemoćni živjeli bez straha za budućnost, baš kao što je to želio naš dobročinitelj Domenico Pargolis, koja je donirao sredstva za izgradnju doma, zaključio je Privileggio. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter