Ladonja: Javna rasprava o svim važnim odlukama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smanjenje duga, jeftinija i efikasnija uprava, demokratizacija politickog sustava, stvari su zbog kojih je Ladonja krenula u parlamentarne izbore, rekao je na konferenciji za novinare u utorak Bruno Nefat, jedan od kandidata na listi te stranke.

U Ladonji, po njegovim rijecima, smatraju da se najbolji efekti po pitanju smanjenja duga mogu ostvariti izmjenom porezne politike, koja bi trebala potaknuti tvrtke na daljnja ulaganja i zapošljavanja, a demotivirati u isplatama ekstraprofita.

- Za razliku od državotvornih, velikih stranaka, Ladonja smatra da se programom novog državnog kapitalizma nece potaknuti gospodarska obnova Hrvatske, vec se, naprotiv, time nacija upucuje na daljnje zaduživanje, što bi zemlju vrlo brzo dovelo pred izbor - placati dugove ili podmirivati troškove mirovina, zdravstva i socijalne skrbi. Našli bismo se, dakle, pred grckim izborom, kazao je Nefat.

Istaknuo je da ce ta stranka tražiti smanjenje broja državnih institucija, odredivanje mjerila za ocjenu ucinkovitosti rada i placanje po ucinku u državnoj upravi, ali i podrucnoj te lokalnoj samoupravi, kao i depolitizaciju te podizanje strucne osposobljenosti njihovih zaposlenika.

Nefat je naglasio i potrebu uvodenja javne rasprave o svim važnim odlukama, što bi, po njemu, trebao postati obvezujuci institut. Smatra da bi trebalo raspisivati referendume kada se odlucuje o strateškim dokumentima i zakonima.

- Postignuti stupanj informatickih tehnologija je takav da bi se bez ikakvih problema mogla organizirati provedba referenduma i po tjednom modelu, a što znaci da bi gradani mogli neposredno odlucivati o svim važnim pitanjima za njihovu sadašnjost i buducnost, kazao je.

U tom je kontekstu kao negativan primjer naveo pulsku gradsku vlast koja, kako je rekao, nije prihvatila prijedlog Ladonjinih vijecnika koji su tražili javne rasprave i konsenzus o projektu Brijuni rivijera ili zaduživanju za nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava.

- Vladajuca koalicija u Puli (misli na IDS i SDP, op. a.), a to je ona ista koja na predstojecim parlamentarnim izborima ocekuje da joj gradani omoguce apsolutnu vecinu u Saboru, ni u jednom spomenutom slucaju nije željela prihvatiti osnovna nacela postizanja konsenzusa. Nisu bili za široku javnu raspravu s gradanima, kao ni otvorenu politicku raspravu, rekao je Nefat.

Na koncu je istaknuo da u toj stranci predlažu ispitivanje inteligencije politicara, što bi po njemu trebao biti uvjet za "obavljanje bilo kakvog javnog posla".


Podijeli: Facebook Twiter